Σκόπια: Ας μην εγκλωβιζόμαστε με τον Σόρος, υπάρχει και το «σερβικό παράδειγμα», το Κίνημα των Αδεσμεύτων


Ιούλιος 9, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

«Η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται μια επανεξέταση της εξωτερικής της πολιτικής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον η μόνη εναλλακτική. Υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές επιλογές ανάπτυξης, μία από τις οποίες είναι το «σερβικό παράδειγμα». Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, μόνο που το κλειστό μυαλό δεν τις βλέπει. Μια κοινή λογική που ο κάθε Ευρωπαίος φονταμενταλιστής που πληρώνεται από τον Σόρος δεν μπορεί να το δει αυτό.

Αυτό δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας «Αριστερά» Ντίμιταρ Απασίεφ.

Ο Απασίεφ σχολίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα αποφασίσει για τη γαλλική πρόταση, εξαιτίας της οποίας εδώ και μέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στη χώρα, φτάνοντας σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

«Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν πρέπει να διακοπούν, αλλά ότι πρέπει να μπούμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’», προσθέτει ο Απασίεφ, ο οποίος είναι ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας κατά της γαλλικής πρότασης για άρση του βουλγαρικού βέτο. 

«Στο μέλλον, τις επόμενες δεκαετίες, η ΕΕ δεν θα είναι πλέον τόσο δελεαστική όσο τώρα, γιατί πρέπει ακόμα να δώσουμε τα πάντα και αυτοί δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν;».

Υπάρχει και το σερβικό παράδειγμα- το Κίνημα των αδεσμεύτων


Όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις, ο Απασίεφ επεσήμανε ότι είναι πολλές και επεσήμανε το «σερβικό παράδειγμα». 

«Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Δείτε το σερβικό παράδειγμα. Υπάρχει το Κίνημα των Αδεσμεύτων (σημείωση: το Κίνημα των Αδεσμεύτων είναι ένας διεθνής οργανισμός μιας ομάδας χωρών που δεν επιθυμεί να ευθυγραμμιστεί επίσημα με ή εναντίον κάποιου από τα μεγάλα μπλοκ) όπου παίζει ο Βούτσιτς.

 Υπάρχουν οι χώρες BRICS, υπάρχει η Πρωτοβουλία Belt and Road ( σημείωση: μια παγκόσμια αναπτυξιακή στρατηγική που υιοθετήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση το 2013 που περιλαμβάνει ανάπτυξη υποδομών και επενδύσεις σε περίπου 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Θεωρείται υπομόχλιο στην εξωτερική πολιτική του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ), επαναπροσέγγιση με άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, μόνο ένα κλειστό μυαλό δεν τις βλέπει.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας διαβίβασε στο κοινοβούλιο τη γαλλική πρόταση για άρση του βουλγαρικού βέτο και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η οποία προκάλεσε έντονη αντίθεση από την αντιπολίτευση των Σκοπίων και μεταξύ των πολιτών.

Bgnes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr