Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι το φθινόπωρο


Εκταφή έξι ομαδικών τάφων Γεζίντι ξεκίνησε στο χωριό Qini  στο Σιντζάρ, στις 28 Ιουνίου 2022

Ιούλιος 9, 2022. Ελλάδα.

Ερμπίλ.

Το γερμανικό κοινοβούλιο αποδέχθηκε την Παρασκευή πρόταση για την αναγνώριση της γενοκτονίας κατά των Γεζίντι. 

«Η Επιτροπή Αναφορών (του γερμανικού κοινοβουλίου) συνιστά στην Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) να αναγνωρίσει ομόφωνα τη γενοκτονία των Γεζίντι», έγραψε στο Twitter ο Κούρδος Γεζίντι δημοσιογράφος Düzen Tekkal. 

«(Αυτό είναι) άλλο ένα βήμα στο μακρύ δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Ευχαριστώ τον @jesiden_stelle και τον Gohdar Alkaidy που ξεκίνησαν την αναφορά!».

Η επίσημη αίτηση θα ακολουθηθεί τώρα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με τα πέντε κόμματα και η τελευταία απόφαση, η ψηφοφορία θα γίνει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανο-Κούρδος ψυχολόγος και συγγραφέας Jan Kizilhan. 

«Είναι ένα σημαντικό βήμα και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει αναγνώριση της γενοκτονίας κατά των Γεζίντι».


Επιπλέον, ο Kizilhan είπε ότι θα ζητήσουν υποστήριξη για την ανοικοδόμηση του  Σιντζάρ.

«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα για να βοηθήσουμε τους Γεζίντι», είπε, επισημαίνοντας ότι η συμβολική αναγνώριση της γενοκτονίας δεν αρκεί για να ζήσουν οι Γεζίντι και να ειρηνεύσουν και να αντιμετωπίσουν το τραύμα των επακόλουθων της γενοκτονίας. 

Τον Ιούνιο, σε ακρόαση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου, αρκετοί ειδικοί ζήτησαν να αναγνωριστούν τα εγκλήματα κατά των Γεζίντι ως γενοκτονία.

Πέρυσι, το κοινοβούλιο της Ολλανδίας και του Βελγίου αναγνώρισε τα εγκλήματα που διέπραξε το ISIS κατά της κοινότητας των Γεζίντι ως γενοκτονία. Το βρετανικό κοινοβούλιο την αναγνώρισε επίσης ως γενοκτονία το 2016.

Τον Αύγουστο του 2014, το ISIS ξεκίνησε τη γενοκτονία του εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι στο Σιντζάρ. Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία αναγνώρισε τη γενοκτονία το 2016.

Πέρυσι, το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τα εγκλήματα του ISIS (UNITAD)  παρουσίασε  στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εγκλήματα που διεξήγαγε το ISIS κατά των Γεζίντι ισοδυναμούσαν με γενοκτονία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ιρακινό τζιχαντιστή ισόβια για συμμετοχή στη γενοκτονία των Γεζίντι.

Kurdistan media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr