Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Δεν είναι δυνατόν να πούμε «ναι» στους αμερικανικούς όρους για την Ελλάδα


Ιούλιος 22, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Δηλώσεις για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια των F-16 Block 70 στην Τουρκία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν καλεσμένος του Αχμέτ Γκορμέζ στο TRT Haber, έκανε δηλώσεις για το πρόγραμμα προμηθειών F-16 Blok 70 της Τουρκίας.

 Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει την υπό όρους παράδοση των F-16 Block 70 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών «οι ΗΠΑ θέλουν αυτή τη στιγμή να δώσουν τα F-16 Block 70 στην Τουρκία. Από την άλλη, υπάρχει μια τάση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στη Βουλή των Αντιπροσώπων να παρέχουν κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16. Βλέπουν ότι αυτό είναι σημαντικό εντός του ΝΑΤΟ. Από τη μια πλευρά, το πρόβλημα των F-35 συνεχίζεται λόγω των κυρώσεων της CAATSA. Τα εμπόδια μπροστά από τα F-16 θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι ΗΠΑ να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία μόνες τους.


«Θετικές οι τεχνικές συζητήσεις»


Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ήταν εξαιρετικά θετικές. Τελικά, πάρθηκε απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Φυσικά, δεν είναι δεσμευτική απόφαση τώρα. Απόφαση θα ληφθεί και στη Γερουσία. Αργότερα, αυτές οι δύο αποφάσεις θα συνδυαστούν σε ένα έγγραφο. Μετά από αυτό φυσικά θα ληφθεί κοινή απόφαση.

 

«Δεν θα πούμε ‘ναι’ στους όρους για την Ελλάδα»

 

Δεν είναι δυνατόν να πούμε «ναι» σε έναν όρο που θα μας δέσει τα χέρια.

 Τελικά τι λέει εκεί; 

«Ελληνικός εναέριος χώρος». Τι εννοείς ελληνικός εναέριος χώρος;»

»Ποια είναι η δικαιολογία για να δούμε (σημ. γεωγραφικά) την Ελλάδα ως εδώ; Οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική τους τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην πολιτική ισορροπίας.

Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πάνω από την ηπειρωτική μας χώρα. Άρα, όταν δίνεις ένα προϊόν στην Ελλάδα, κάνεις προσφορά «με την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζω τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;» είπε με στόμφο.


savunmasanayist.com


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr