Λιβύη: Το όνειρο ενός ενιαίου στρατού πλησιάζει μετά τη συνάντηση στην Τρίπολη

Στρατιωτικοί από την ανατολική και δυτική Λιβύη σε μια αναμνηστική φωτό στην Τρίπολη

Ιούλιος 22, 2022. Ελλάδα.       

Τρίπολη.

Σε αντίθεση με τον έντονο διχασμό στον πολιτικό δρόμο στη Λιβύη, τα στρατιωτικά μέρη φαίνονται πιο κοντά στη συμφωνία αυτή τη στιγμή από ποτέ, τα οποία εκπροσωπήθηκαν στη σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη, παρουσία στρατιωτικών ηγετών από τις ανατολικές και δυτικές περιοχές, όπως γράφει η λιβυκή Al Wasat.

 

Ενώ οι δυνάμεις της Γενικής Διοίκησης (υπό τον στρατάρχη Χάφταρ) χαιρέτησαν τη συνάντηση, μέσω του εκπροσώπου της, ταγματάρχη Αχμέντ Αλ-Μισμάρι, η Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μέσω του εκπροσώπου της, Μοχάμεντ Χαμούντα, είπε ότι «ο πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα,  δεν έχει καμία σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωσή της».


Η συνάντηση, την οποία οι συμμετέχοντες περιέγραψαν ως « συνάντηση του λιβυκού στρατού» έστειλε στους περισσότερους Λίβυους μια αχτίδα ελπίδας για την ενοποίηση του στρατού της χώρας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με «τα καθήκοντα του στρατού όσον αφορά τους χερσαίους και θαλάσσιους συνοριοφύλακες», πέραν των θεμάτων των συνοριοφυλάκων που εντάσσονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Έθιξαν επίσης τη μελέτη των εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και τη συνέχιση των μέτρων που ξεκίνησαν για την ενοποίηση του στρατιωτικού θεσμού και τα αποτελέσματα των εργασιών της στρατιωτικής επιτροπής «5 + 5». στην κατάπαυση του πυρός και στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Οι «ηγέτες του λιβυκού στρατού» συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον καθορισμό ρεαλιστικών βημάτων για την ενοποίηση του στρατιωτικού θεσμού και συζήτησαν την αναγκαιότητα να οριστεί ένας αρχηγός επιτελείου για τον στρατιωτικό θεσμό, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τίτλο «κοινή δήλωση των ηγετών του στρατιωτικού θεσμού του λιβυκού στρατού», εξηγώντας ότι συναντήθηκαν «από εθνικό καθήκον». Και μια αίσθηση της βαρύτητας της σκηνής».

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν επίσης «να θέσουν τα θεμέλια για την ανταλλαγή και ενοποίηση δεδομένων και τον συντονισμό των εργασιών μεταξύ των συγκεκριμένων επιτελαρχών και των διαφόρων τμημάτων», καθώς και «συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα... και να εγκρίνουν την ενεργοποίηση του κοινού δύναμη που συμφωνήθηκε στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Έπαινος από την αμερικανική πρεσβεία

 

 Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι  συμμετέχει στην Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και επαίνεσε «την πρόοδο που σημειώθηκε στην τροχιά ασφαλείας της Λιβύης προς έναν ενιαίο στρατιωτικό θεσμό».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Al Wasat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr