Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κατάσχει πλοίο με ρωσική σημαία σε τούρκικο λιμάνι


Ιούλιος 1, 2022. Ελλάδα.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να εμποδίσει και να κατασχέσει ένα πλοίο με ρωσική σημαία που φέρεται να μετέφερε ουκρανικά σιτηρά από το Μπερντιάνσκ . 

Αυτό ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών και το αντίστοιχο έγγραφο, όπως σημειώνει η ρωσική lenta.ru.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι το θέμα αφορούσε το πλοίο ξηρού φορτίου του Καζακστάν «Zhibek Zholy». Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι στο πλοίο υπάρχουν περίπου 4,5 χιλιάδες τόνοι ουκρανικών σιτηρών.

Επιπλέον, το πρακτορείο επικαλείται ένα απόσπασμα από μια επιστολή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας προς το Τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, με ημερομηνία 30 Ιουνίου, το οποίο αναφέρει ότι το πλοίο με επτά χιλιάδες τόνους φορτίου φέρεται να κατευθύνεται προς την τουρκική πόλη Καρασού- στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.



Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή της να εκπληρώσει τις εξαγωγικές της υποχρεώσεις και να βοηθήσει στην προμήθεια σιτηρών και λιπασμάτων.

Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι παρεμπόδισε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και ότι προκαλεί την έλλειψή τους στην παγκόσμια αγορά λόγω του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών. 

Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς και λέει ότι δεν παρεμβαίνει στην εξαγωγή σιταριού. 

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω του γεγονότος ότι η υδάτινη περιοχή των ουκρανικών λιμανιών είναι ναρκοθετημένη.

 

lenta.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr