Πρόεδροι Τουρκίας και Ιράν: «Οι Αμερικανοί να φύγουν από τα ανατολικά του Ευφράτη»


Ιούλιος 21, 2022. Ελλάδα.

Μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής της Αστάνα στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος  του Ιράν, Ραΐσι έκανες σημαντικές δηλώσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ρώσο και τον Τούρκο ομολόγου του το βράδυ της Τρίτης.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι  υπογράμμισε ότι η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στα ανατολικά της περιοχής του Ευφράτη είναι αδικαιολόγητη, επομένως οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Πραγματοποιήσαμε την έβδομη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, όπου οι αρχηγοί των τριών χωρών έθεσαν ζητήματα όπως η έμφαση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και στο γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να έχει κυριαρχία σε ολόκληρη τη χώρα, είπε ο Ραΐσι στους δημοσιογράφους.

Ως εκ τούτου, η παρουσία Αμερικανών στην περιοχή του Ανατολικού Ευφράτη με οποιοδήποτε πρόσχημα δεν είναι δικαιολογημένη και θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, σημείωσε, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.



Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Aksam,  ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δικαιολογώντας την επιθετικότητα της Άγκυρας στη βόρεια Συρία είπε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Υπάρχει όμως ένα σημείο που έχουμε αναφέρει για την περιοχή 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Γιατί από εδώ γίνονται συνεχείς επιθέσεις στα σύνορά μας. Οι στρατιώτες μας μαρτύρησαν εδώ, οι δικοί μας σκοτώθηκαν. Όχι μόνο ως Τούρκοι πολίτες, αλλά και άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές. Η Αμερική πρέπει να φύγει από τα ανατολικά του Ευφράτη μια φορά. Αυτό είναι η απόφαση που προέκυψε από τη διαδικασία της Αστάνα. Λένε ότι η Αμερική πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά του Ευφράτη. Τώρα, ένα αποτέλεσμα που θα προκύψει από εδώ είναι και η προσδοκία της Τουρκίας. Γιατί η Αμερική είναι αυτή που τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί. Η Αμερική είναι αυτή που τροφοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις και εμείς πολεμάμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr