Οι BRICS ανακοινώνουν πιθανή ένταξη της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας


Σύνοδος κορυφής BRICS στο Πεκίνο

Ιούλιος  14, 2022. Ελλάδα.


Στα τέλη Ιουνίου έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή αποφάσισαν να γίνουν μέλη των BRICS και τώρα η λίστα των πιθανών μελών έχει διευρυνθεί. Η ένωση εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη θα γίνει σύντομα.Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζονται να ενταχθούν στην ομάδα χωρών BRICS , αναφέρει η εφημερίδα Izvestia , επικαλούμενη την πρόεδρο του διεθνούς φόρουμ αυτής της ένωσης, Πουρνίμα Ανάντ [Purnima Anand].


«Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, καθώς η επέκταση γίνεται αντιληπτή πάντα θετικά, θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του φόρουμ.

Σύμφωνα με την Ανάντ, αυτές οι χώρες βρίσκονται ήδη «στη διαδικασία» ένταξης, επομένως η ένταξή τους, καθώς και το Ιράν και η Αργεντινή, που υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Ιουνίου, είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης συνόδου κορυφής της ομάδας το 2023 στη Νότια Αφρική. Η ίδια τόνισε ότι «όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα του συλλόγου ενδιαφέρονται για επέκταση».

Η δημιουργία μια νέας παγκόσμιας τάξης

Η Πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ σημείωσε ότι τώρα υπάρχει μια πραγματική εκδήλωση της δύναμης των BRICS, σε σχέση με την οποία «υπάρχει μια πιθανότητα η ένωση να μπορέσει να εργαστεί για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης», για παράδειγμα, η ανταλλαγή πόρων, η ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών και αεροπορικών δρομολογίων.

Σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή της Izvestia που γνωρίζει τη διαδικασία, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στο Πεκίνο, τα μέλη των BRICS συζήτησαν «σοβαρά» την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και το ζήτημα της Τουρκίας και της Αιγύπτου δεν τέθηκε, αν και αυτές οι χώρες «διερευνούν την πιθανότητα ένταξης εδώ και αρκετά χρόνια».

Στις 27 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στους BRICS.

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραΐμ Ραΐσι, σημείωσε ότι «η γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση του Ιράν μπορεί να το καταστήσει σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τους BRICS». Και ο ηγέτης της Αργεντινής  Αλμπέρτο Φερνάντεζ επεσήμανε ότι η χώρα του στοχεύει «να γίνει πλήρες μέλος αυτής της ομάδας».

Η Ρωσία αντέδρασε θετικά στην πιθανή επέκταση των BRICS, αλλά επιμένει ότι είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις για τους υποψηφίους για ένταξη, δήλωσε ο προεδρικός βοηθός Γιούρι Ουσάκοφ.rbc.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr