Τα Σκόπια ψηφίζουν τη γαλλική πρόταση – Ομιλία Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στους βουλευτές- έξω διαμαρτυρίες


Ιούλιος 14, 2022. Ελλάδα.

  Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας συζητά τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε λόγο στους βουλευτές. 

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Συνέλευση των Σκοπίων να αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση. 

Έπεισε τους βουλευτές ότι η θέση της Βόρειας Μακεδονίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η πρόταση της Γαλλίας δεν αγγίζει θέματα ταυτότητας και ότι η γλώσσα είναι μακεδονική χωρίς υποσημειώσεις.

 Ανέφερε ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια ορισμένων από τους βουλευτές ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα δεν εγκατέλειψε αυτόν τον στόχο.

Εάν αποδεχτείτε τη γαλλική πρόταση, θα κάνουμε το πρώτο βήμα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα σας. Η πρόταση δέχεται επίσης την εθνική σας ταυτότητα. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα ως Πρόεδρο της ΕΚ για να διασφαλίσω ότι η διαδικασία προσχώρησης σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και πρότυπα. Τα ζητήματα ταυτότητας δεν αποτελούν μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Κάλεσε να σκεφτούν πριν πάρουν μια απόφαση και επεσήμανε τα οφέλη και υπενθύμισε ότι υπάρχει πόλεμος και πανδημία στον κόσμο. 

«Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να τις ξεπεράσουμε. Η χώρα σας είναι στο ύψος της αποστολής, είστε σταθερά πίσω από την Ένωση, είστε ένας έμπιστος εταίρος, σας ευχαριστώ. Αξίζετε να προχωρήσετε. Τώρα είναι στο χέρι σας να προχωρήσετε», τόνισε.

 

Διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης

 


Σε τεταμένο κλίμα διαμαρτυριών και έντονης αντίθεσης της αντιπολίτευσης στην πρόταση διεξάγεται η συνεδρίαση της βουλής, η οποία βλέπει σε αυτήν «βουλγαρισμό και αφομοίωση» της χώρας.

Θα φτάσουν σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου τα μηνύματα της φον ντερ Λάιεν; - ρωτούν τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

Αν και απαιτείται απλή πλειοψηφία (δηλαδή 41 βουλευτές από τους 61 παρόντες), η έκβαση των σημερινών γεγονότων είναι εντελώς αβέβαιη, ακόμη και λόγω των ανακοινωθέντων διαμαρτυριών.

 

Πλήρες διπλωματικό πρόγραμμα της Ντερ Λάιεν

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στα Σκόπια με ένα πολύ πλήρες διπλωματικό πρόγραμμα. Μετά την πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι και τις μεσημεριανές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, στη συνέχεια μίλησε με τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας.

Μισή ώρα αργότερα, η ολομέλεια ξεκίνησε με θέμα της ημερήσιας διάταξης - την πρόταση της Γαλλίας να ξεμπλοκάρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες.

Η άφιξη της ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα ερμηνεύεται ως χειρονομία υποστήριξης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και ως τελευταία προσπάθεια Ευρωπαίων διπλωματών να επισημάνουν τη σημασία της λήψης μιας δύσκολης απόφασης - της αποδοχής της πρότασης – διαπραγματευτικό πλαίσιο, που για κάποιους από τα κόμματα της βουλής είναι απαράδεκτο και πλήττει βαθιά τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. 

Ο Ολλανδός πρεσβευτής στη χώρα, Dirk Jan Kopp, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο συμβιβασμός «δεν θα κερδίσει έναν διαγωνισμό ομορφιάς», αλλά σίγουρα θα οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε ότι αναμένει συζήτηση επί της ουσίας της πρότασης και κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν πολιτικά για να στηρίξουν την πρόταση. Το VMRO-DPMNE κάλεσε επίσης τους βουλευτές να σκεφτούν πολιτικά, μη στηρίζοντας την πρόταση.

 

Τα αλβανικά κόμματα συμφωνούν με τη γαλλική πρόταση

 

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, δήλωσε αυτές τις μέρες ότι η αποδοχή ή η μη αποδοχή αυτών των πληροφοριών δεν θα αλλάξει τίποτα, επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το έγγραφο. 

Στο μεταξύ, τα κόμματα του αλβανικού μπλοκ ανακοίνωσαν ότι η γαλλική πρόταση ήταν αποδεκτή από αυτούς. Αλλά μερικά από τα μικρότερα κόμματα που αποτελούν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν ποιο κουμπί να πατήσουν στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, επομένως το αποτέλεσμα της συνόδου είναι ακόμα αβέβαιο.

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα ακούσει τα μηνύματα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η θέση τους σχετικά με την πρόταση έχει ήδη παγιωθεί. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις διαδηλώσεις στους δρόμους που συνεχίζονται εδώ και 11 ημέρες και συνεχίζονται και σήμερα.

 

Αντιδράσεις Αντόνιο Μιλοσόσκι

 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι επανέλαβε την άποψη του κόμματος ότι η πρόταση για άρση του βέτο δεν έχει προηγούμενο. 

«Απαιτείται αναθεώρηση της ιστορίας και αλλαγή συντάγματος για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και να τις συνδέσουμε με περισσότερες αλλαγές σε σχολικά βιβλία και ιστορικά πρόσωπα. Αυτό είναι ταπεινωτικό», είπε.

Τονίζοντας ότι πολλοί επιφανείς ηγέτες από την Ευρώπη είχαν μια ομιλία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, αλλά ήταν άχρηστη, τόνισε ότι «η Βόρεια Μακεδονία ξέρει τι είναι καλό για αυτήν και τι όχι». 

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε εκβιασμό, τον οποίο αύριο η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα προσπαθήσει να μετριάσει με ωραία λόγια. Σεβόμαστε τον χρόνο της, αλλά και την αξιοπρέπειά μας και ξέρουμε τι είναι καλό και τι δεν είναι καλό για τη ‘Μακεδονία’» είπε ο Μιλοσόσκι.

 

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

 

Οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν αυγά και χαρτιά υγείας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

Η σημερινή διαμαρτυρία ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι τις άλλες μέρες. Το κόμμα της αντιπολίτευσης «Λεβίτσα» ανακοίνωσε ότι οι ακτιβιστές τους, που είχαν κατασκηνώσει μπροστά από την κυβέρνηση, θα μετακινηθούν στο κοινοβούλιο. Το κόμμα κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στη βουλή νωρίτερα - το μεσημέρι. Το VMRO-DPMNE κάλεσε επίσης τους πολίτες να συγκεντρωθούν μπροστά από το κτήριο του νομοθετικού σώματος στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά στη 1:30 μ.μ., πριν από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των βουλευτών και της νομοθετικής εξουσίας.

Skopje media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr