Αμερικανικό δικαστήριο διατάσσει τον Χαλίφα Χαφτάρ να αποζημιώσει τις οικογένειες θυμάτων στη Λιβύη


Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ αρνήθηκε να συνεργαστεί με το αμερικανικό δικαστικό σώμα επικαλούμενος την ασυλία, την οποία ο δικαστής απέρριψε

Αύγουστος 1, 2022. Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, έχασε μια μάχη στον δικαστικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του στις Ηνωμένες Πολιτείες από Λίβυους πολίτες που τον κατηγορούν για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.


Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ αρνήθηκε να συνεργαστεί με το αμερικανικό δικαστικό σώμα και επικαλέστηκε την ασυλία, την οποία ο δικαστής απέρριψε και τον καταδίκασε για τις κατηγορίες εναντίον του.

 Το βράδυ της Παρασκευής (29 Ιουλίου 2022), ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ διέταξε τον Στρατάρχη  Χαλίφα Χαφτάρ, να καταβάλει αποζημίωση στους Λίβυους των οποίων οι οικογένειες ισχυρίστηκαν ότι είχε διαπράξει βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις .

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Βιρτζίνια, όπου διέμενε ο Χαφτάρ πριν επιστρέψει στη Λιβύη, είπε ότι δεν είχε συνεργαστεί με το δικαστικό σώμα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να καταδικαστεί «ερήμην» καταβάλλοντας αποζημίωση στις οικογένειες της αγωγής. 

Ο Χαφτάρ, ο οποίος έχει διπλή λιβυκή και αμερικανική υπηκοότητα και γράφεται το όνομά του σε επίσημα αμερικανικά έγγραφα, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ για τον καθορισμό της αξίας της αποζημίωσης απαιτείται η διεξαγωγή άλλων συνεδριάσεων.

 Ωστόσο, αυτή η απόφαση αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον Χαφτάρ.

 «Η δικαιοσύνη κέρδισε και ο Χαφτάρ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε», είπε ο Φαϊσάλ Γκιλ, ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων, σε δήλωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Οι αστικές αγωγές που κατατέθηκαν το 2019 και το 2020 αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ, ως διοικητής του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» στα ανατολικά της χώρας, ενέκρινε αδιάκριτους βομβαρδισμούς αμάχων κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του το 2019 για την κατάληψη της Τρίπολης, με αποτέλεσμα τον θάνατο μελών των εναγόντων οικογενειών.

 Οι οικογένειες έγραψαν εκείνη την εποχή ότι ο Χαφτάρ « συμμετείχε σε έναν τυφλό πόλεμο κατά του λιβυκού λαού : σκοτώθηκαν πολλοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε βομβαρδισμούς και βασάνισε άλλους πολίτες».

 Αυτές οι οικογένειες στήριξαν το αίτημά τους σε ένα νομοθετικό κείμενο των ΗΠΑ που χρονολογείται από το 1991, τον Νόμο για την Προστασία των Θυμάτων Βασανιστηρίων, ο οποίος επιτρέπει τη δίωξη οποιουδήποτε ατόμου που έχει επίσημη ιδιότητα σε ξένη χώρα και έχει διαπράξει πράξεις βασανιστηρίων ή/και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

 


Ο ισχυρισμός του Χαφτάρ για ασυλία απορρίφθηκε


Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε παγώσει την υπόθεση πριν από τις εκλογές στη Λιβύη , οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2021, για να μην επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. 

Επειδή οι εκλογές ακυρώθηκαν, η υπόθεση συνεχίστηκε. Ο Χαφτάρ προσπάθησε να ανατρέψει αυτή την υπόθεση τονίζοντας ότι χαίρει ασυλίας ως αρχηγός κράτους.

 Ο Χαφτάρ, 78 ετών, είναι ένας  στρατιωτικός που εκπαιδεύτηκε από τους σοβιετικούς, συνέβαλε στο πραξικόπημα του 1969 που ανέτρεψε το καθεστώς του βασιλιά  Ιντρίς αλ Σενούσσι και έφερε στην εξουσία τον Μουαμάρ Καντάφι.

 Ο Χάφταρ ηγήθηκε των λιβυκών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Τσαντ (1978-1987), αλλά συνελήφθη στη μάχη του Ουάντι Αλ-Ντουμ στα σύνορα με τον νότιο γείτονα, προτού ανακοινώσει την αποστασία του από το καθεστώς Καντάφι που τον απελευθέρωσε. 

Η αποφυλάκισή του έγινε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια διαδικασία που εξακολουθεί να είναι μυστηριώδης. 

Η Ουάσιγκτον του χορήγησε πολιτικό άσυλο στο έδαφός της και ο Χαλίφα Χάφταρ στις Ηνωμένες Πολιτείες προσχώρησε στη λιβυκή αντιπολίτευση. Έζησε είκοσι χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα, ενώ, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έχει μεγάλο αριθμό ακινήτων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Ικανοποίηση από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα Ο  Έσαμ Ομέις, ηγέτης της διεθνούς οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε, την ετυμηγορία που εκδόθηκε κατά του  Χαλίφα Χαφτάρ περιγράφοντάς το ως ιστορικό γεγονός, αφού έπεισε τον  Αμερικανό δικαστή για όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε, όπως επισημαίνει η almarsad.co.

Ο Ομέις δήλωσε στη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης που μεταδόθηκε στο κανάλι «Libya Al-Ahrar», το οποίο μεταδίδεται από την Τουρκία και χρηματοδοτείται από το Κατάρ, το Σάββατο και η εφημερίδα Al-Marsad το δημοσίευσε:

«Δεν υπάρχει έκκληση. Είναι η αξία της αποζημίωσης, ακόμη και ο δικηγόρος του Χαφτάρ προσπαθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να ζητήσει πάγωμα της υπόθεσης λόγω ψευδών ισχυρισμών ότι επίκεινται εκλογές στη Λιβύη και αυτό έχει πολιτικές διαστάσεις».

 «Υπάρχει σαφής πολιτική πίεση και δεκάδες μηνύματα που υποβλήθηκαν από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που απαιτούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκινήσουν έρευνες για τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον Αμερικανό πολίτη, σε εγκλήματα που ξεπερνούν τα εγκλήματα βασανιστηρίων και φόνων και το θέμα της αντιμετώπισης της ομάδας  Βάγκνερ και του Μπασάρ αλ Άσαντ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν καθορίστηκε ακόμη η αποζημίωση που θα καταβληθεί από τον Στρατάρχη Χαφτάρ, αλλά ο δικαστής «αποφάσισε ότι πριν από τις 3 Σεπτεμβρίου θα καθοριστεί η αξία της αποζημίωσης, σε σχέση με την περιουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

almarsad.co, alquds.co.uk, dw.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr