Οργή ΥΠΕΞ Σκοπίων για δηλώσεις ακροδεξιού Βούλγαρου ευρωβουλευτή

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής οραματίζεται τη Βουλγαρία του "Αγίου Στεφάνου"


Οκτώβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα αντιδράσει με διπλωματική νότα στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή Άνγκελ Τζαμπάζκι, επειδή «αυτή τη φορά ξεπέρασε όλα τα όρια της πρόκλησης», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου.

Στο προφίλ του στο Facebook πριν από μια μέρα, ο Τζαμπάζκι έκανε μια δήλωση με τίτλο: «Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, εσείς οι Σέρβοι στα Σκόπια, δεν έχετε θέση στην ΕΕ!» και ως φόντο σε μέρος της δήλωσής του υπάρχει ένας παλιός χάρτης στον οποίο παρουσιάζεται η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να είναι μέρος της Βουλγαρίας.

«Η δήλωση Τζαμπάζκι είναι ρητορική μίσους και, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, υπάρχει λόγος αντίδρασης. Το βουλγαρικό κράτος πρέπει επίσης να αντιδράσει, γιατί πρόκειται ήδη για εδαφικές διεκδικήσεις και προσβλητικές δηλώσεις προς τους ανθρώπους και τις εθνοτικές κοινότητες», είπε ο Οσμάνι.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι το σχόλιό του στα λόγια του καθηγητή Άνγκελ Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τον οποίο η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμπεριφέρεται ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, είναι επίσης επίσημη αντίδραση, διότι κάθε δήλωση που κάνει ως Υπουργός Εξωτερικών είναι επίσημη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εάν συνεχιστούν οι αρνητικές τάσεις, θα υπάρξει άλλη επικοινωνία», δήλωσε ο Οσμάνι μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας, Τάνια Φαγιόν, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr