Κρεμλίνο: Οι περιοχές της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν βρίσκονται κάτω από τη ρωσική πυρηνική ασπίδα


Οκτώβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι προσάρτησε βρίσκονται ήδη υπό την προστασία του πυρηνικού της οπλοστασίου, μετέδωσε το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το Κρεμλίνο έκανε αυτή τη δήλωση σε μια περίοδο αυξημένης έντασης και στο πλαίσιο της αναμενόμενης διεξαγωγής ασκήσεων για τον έλεγχο της πολεμικής ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι εν λόγω περιοχές ήταν υπό την προστασία της πυρηνικής ομπρέλας της Μόσχας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε: «Όλα αυτά τα εδάφη είναι αναπαλλοτρίωτα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προστατεύονται καλά. Η ασφάλειά τους διασφαλίζεται στο ίδιο επίπεδο, όπως (γίνεται) για την υπόλοιπη επικράτεια της Ρωσίας».

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι αυτή η απειλή έφερε τον κόσμο "πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα" από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν ότι ο πυρηνικός πόλεμος μπορεί να είναι επικείμενος, σημειώνει το Reuters.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιθέσεις στην Ουκρανία, μετέδωσε το Reuters.

Οι Ουκρανοί ηγέτες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136, τα οποία εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, σε επιθέσεις στο Κίεβο. Αρκετές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρόμοια σε σχήμα με το ιρανικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκαν στη χθεσινή επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν είχε τέτοιες πληροφορίες. «Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία», είπε, προσθέτοντας ότι «οποιεσδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο υπουργείο Άμυνας».

Το Ιράν, από την πλευρά του, αρνείται ότι προμήθευσε τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χθεσινή επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα την ώρα αιχμής. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karin Jean-Pierre κατηγόρησε το Ιράν ότι λέει ψέματα για τους ισχυρισμούς του ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ηγέτες από όλη την Ευρώπη έχουν πει ότι η χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα σήμαινε σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Reuters

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr