Πρώην στρατηγοί Αφγανιστάν: Η ομάδα Βάγκνερ στρατολογεί κομάντος από το Αφγανιστάν

ABCnews


Οκτώβριος 31, 2022. Ελλάδα.

  

Ο ΡΩΣΙΚΟΣ στρατός στρατολογεί μέλη των ειδικών μονάδων του αφγανικού στρατού για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο AP τρεις πρώην Αφγανοί στρατηγοί. 

Ανέφεραν ότι ήταν μέλη του αφγανικού στρατού που πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων και κατέφυγαν στο Ιράν μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ πέρυσι.

Σύμφωνα με αυτούς, οι Ρώσοι προσπαθούν να προσελκύσουν χιλιάδες πρώην Αφγανούς καταδρομείς στην «ξένη λεγεώνα τους» με προσφορές σταθερών αποδοχών 1.500 δολαρίων το μήνα.

Προσφέρουν επίσης ασφαλή καταφύγια για αυτούς και τις οικογένειές τους για να αποφύγουν την απέλαση στο Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι θα σήμαινε θάνατο για αυτούς.

«Δεν θέλουν να πολεμήσουν, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή, είπε ένας από τους στρατηγούς, ο Αμπντούλ Ραόφ Αργκαντιβάλ, και πρόσθεσε ότι οι δεκάδες Αφγανοί κομάντος που βρίσκονται τώρα στο Ιράν και με τους οποίους επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων, φοβούνται περισσότερο την απέλαση.

« Μου λένε, έλα, δώσε μας λύση. Τι πρέπει να κάνουμε? Αν επιστρέψουμε στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν θα μας σκοτώσουν, είπε.

Ο Αργκαντιβάλ δήλωσε ότι η στρατολόγηση Αφγανών πραγματοποιείται από μέλη της μισθοφορικής ρωσικής ομάδας Wagner.

Ένας άλλος πρώην στρατηγός, ο Χιμπατουλάχ Αλιζάι, ο τελευταίος διοικητής του αφγανικού γενικού επιτελείου πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν, είπε ότι ένας πρώην διοικητής των αφγανικών ειδικών δυνάμεων που ζούσε στη Ρωσία και μιλούσε ρωσικά βοηθούσε στη στρατολόγηση.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό πόσους από αυτούς προσπάθησε να προσεγγίσει η ρωσική πλευρά, αλλά ένα από τα μέλη των ειδικών μονάδων είπε στο AP ότι επικοινωνεί μέσω WhatsApp με περίπου 400 άλλους καταδρομείς που εξετάζουν προσφορές.

Είπε ότι πολλοί σαν αυτόν φοβούνται την απέλαση και είναι πικραμένοι που οι ΗΠΑ τους έχουν εγκαταλείψει.

«Νομίζαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα για εμάς, αλλά κανείς δεν μας σκέφτηκε καν, είπε πρώην καταδρομέας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή φοβόταν για τον εαυτό του και την οικογένειά του.

«Μας άφησαν όλους στα χέρια των Ταλιμπάν», επεσήμανε.

Ο καταδρομέας είπε ότι του πρόσφεραν ρωσικές βίζες για αυτόν, καθώς και για τα τρία παιδιά του και τη σύζυγό του, που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.

 

Σε άλλους έχει προσφερθεί παράταση βίζας στο Ιράν, πρόσθεσε.

 

Είπε επίσης ότι περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν οι άλλοι στις ομάδες του WhatsApp, αλλά ότι πιστεύει ότι πολλοί θα δεχτούν την προσφορά.

 

Associated Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr