Βούλγαρος ιστορικός: Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε Σκόπια και Βουλγαρία δεν βοηθούν στην καλή γειτονία


Οκτώβριος 31, 2022. Ελλάδα.

Οι πρωτοβουλίες για το άνοιγμα πολιτιστικών συλλόγων και στις δύο χώρες δεν συμβάλλουν στην καλή γειτονία, αλλά μάλλον την επιδεινώνουν, λέει ο Βούλγαρος ιστορικός Ντίμιταρ Ατανάσοφ, σχολιάζοντας τους συλλόγους που άνοιξαν πρόσφατα σε Μοναστήρι, Αχρίδα και Μπλαγκόεβγκραντ.

Σε δήλωσή του για το Alsat των Σκοπίων,  αναφέρει ότι ορισμένες δομές θέλουν να συνεχιστεί το μπλοκάρισμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας.

 Ο Ατανάσοφ προσθέτει ότι οι Σλαβομακεδόνες έχουν το δικαίωμα, όπως λέει, να διαμαρτυρηθούν στη χρήση των ονομάτων που έδωσαν στους συλλόγους τους οι Βούλγαροι.

«Η Βουλγαρία δεν μπλοκάρει τα Σκόπια, έχει επισήμως άρει τον αποκλεισμό, αλλά δυστυχώς υπάρχουν δυνάμεις στη βουλγαρική κοινωνία και την πολιτική ζωή στη Βουλγαρία, που συνεχίζουν να θέλουν να ισχύσει ο αποκλεισμός. Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, αν και δεν υπάρχει αποκλεισμός, στην πράξη συνεχίζει να επηρεάζει. Το άνοιγμα βουλγαρικών πολιτιστικών συλλόγων με ονόματα ανθρώπων που δεν είναι αποδεκτά από τους Σλαβομακεδόνες είναι μια ανοιχτή πρόκληση», δήλωσε ο Ντιμίταρ Ατανάσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολιτικά ρεύματα τόσο από τα Σκόπια όσο και από τη Σόφια χρησιμοποιούν την τρέχουσα κατάσταση για τα κομματικά τους συμφέροντα. Ο Βούλγαρος ιστορικός πιστεύει ότι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των συλλόγων και όχι η προώθηση του πολιτισμού.

 

«Είδαμε ότι ο πρώην πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος VMRO συμμετείχε στα εγκαίνια του πολιτιστικού συλλόγου στο Μοναστήρι, ενώ τώρα στο Μπλαγκόεβγκραντ συμμετείχε ο Σλαβομακεδόνας συνάδελφός του, πρόεδρος του ομώνυμου κόμματος.

 Δηλαδή, έγινε σαφές σε όλους μας ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχουν πολιτικές οντότητες που ωφελούνται από τη συνέχιση της σύγκρουσης», είπε ο Βούλγαρος ιστορικός.

alsat.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr