Φωνή της Αμερικής: Διαμαρτυρία στην Αχρίδα κατά των Βουλγάρων


Οκτώβριος 7, 2022. Ελλάδα.

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας οργανωμένοι και υποστηριζόμενοι από την αντιπολίτευση της χώρας διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Αχρίδα κατά ενός βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου λόγω της ονομασίας του προς τον βασιλιά Μπόρις του Τρίτου, γράφει η Φωνή της Αμερικής στην αλβανική έκδοσή της.

Οι Σλαβομακεδόνες βίωσαν την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τόσο ταπεινωτικά γι' αυτούς όσο διοικούνταν από τη βουλγαρική κυβέρνηση της εποχής, που κατηγορείται ως συνεργάτιδα του φασισμού. Ωστόσο, τέτοιες ενστάσεις μέσω διαδηλώσεων κατά ιστορικών προσώπων παίρνουν πολιτικές διαστάσεις.


Αρνητικές οι διαδηλώσεις για τη Βουλγαρία


Οι πρόσφατες διαδηλώσεις κάποιων Μακεδόνων κατά βουλγαρικών ιστορικών προσώπων φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την επίσημη Σόφια, η οποία παρόλα αυτά ήρε τον αποκλεισμό των Σκοπίων στις 19 Ιουλίου για την έναρξη των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ιστορικές διαμάχες και οι διαφωνίες ταυτότητας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν σπάνια προκαλέσει προστριβές ή διαμαρτυρίες στη μία ή στην άλλη χώρα.

Πολίτες της Αχρίδας διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή ενάντια στο άνοιγμα βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην πόλη λόγω του αμφιλεγόμενου ονόματός του: «Βασιλιάς Μπόρις Γ'».


«Ο Βούλγαρος Χίτλερ»


Τη διαμαρτυρία που διοργάνωσε το Ριζοσπαστικό κόμμα «E Majta» [‘Αριστερά’] υποστήριξε και το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. 

Οι διαδηλωτές έφεραν συνθήματα που έγραφαν: «Κάτω ο φασισμός», «Δεν υπάρχει θέση για τον Βούλγαρο Χίτλερ», ενώ το κτίριο του συλλόγου πετάχτηκε με αυγά και πέτρες.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο όπου βρισκόταν ο Βούλγαρος πρέσβης, ο Βούλγαρος πρόξενος του Μοναστηριού, καθώς και πολιτικοί από τη γειτονική χώρα.

«Είμαστε κατά του φασισμού, κατά του κατακτητή. Οι Βούλγαροι ήταν κατακτητές στη χώρα μας», είπε ένας διαδηλωτής.

«Αυτή είναι η εξύμνηση του φασισμού και των φασιστών όπως ο Τσάρος Μπόρις και ο Βάνσο Μιχαΐλοφ », είπε ένας άλλος διαμαρτυρόμενος.


Έχουν πολιτικό αντίκτυπο οι βουλγαρικές δραστηριότητες


Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα λένε ότι η όλη υπόθεση έχει πολιτικοποιηθεί, ενώ δεν συνεργάζονται με κανενός είδους ναζιστικό ή φασιστικό κίνημα. «Επιλέξαμε τη μορφή του βασιλιά Μπόρις Γ' ως Βούλγαρο βασιλιά» , δήλωσε εκπρόσωπος της βουλγαρικής μειονότητας και του πολιτιστικού συλλόγου στην Αχρίδα.

Προηγουμένως, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε «για συνετή και αξιοπρεπή συμπεριφορά που βασίζεται στο σεβασμό του δικαιώματος όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να ασκούν το συνταγματικό δικαίωμα στη συγκέντρωση και την ελεύθερη έκφραση γνώμης».

Σύμφωνα με τη σλαβική ιστοριογραφία, ο βασιλιάς Boris III, ο οποίος ήταν στο θρόνο μέχρι το 1943 ως συνεργός του Αδόλφου Χίτλερ, διέπραξε εγκλήματα στα κατεχόμενα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και απέλασε περισσότερους από 11.000 Εβραίους από τη «Μακεδονία του Βαρδάρη», από την Anamorava της σημερινής Σερβίας και από μέρη της ελληνικής Μακεδονίας, στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα, που ήταν υπό ναζιστική διοίκηση στην Πολωνία.

Όμως, οι Βούλγαροι ιστορικοί λένε ότι ο βασιλιάς Μπόρις Γ' έσωσε 20 χιλιάδες Βούλγαρους Εβραίους.

Οι Βούλγαροι, εν τω μεταξύ, έχουν αισθήματα αγάπης για την Αχρίδα ως κέντρο της Βουλγαρικής Εκκλησίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια, και σχεδόν οι περισσότεροι τουρίστες στην πόλη προέρχονται από τη Βουλγαρία, καταλήγει η Φωνή της Αμερικής.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr