Η Βουλγαρία καταδίκασε έντονα την επίθεση στον βουλγαρικό σύλλογο στην Αχρίδα


Άγνωστοι έσπασαν τους υάλους στην πρόσοψη του βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα

Νοέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα το έγκλημα που διαπράχθηκε το βράδυ της 20ης προς 21η Νοεμβρίου 2022 κατά του πολιτιστικού συλλόγου « Τσάρου Μπόρις Γ’» στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση εναντίον αυτής της οργάνωσης σε λιγότερο από δύο μήνες και άλλο ένα έγκλημα μίσους κατά των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνεται.

Τέτοιες ενέργειες παρεμποδίζουν απτά και σκόπιμα τις προσπάθειες για την εδραίωση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (RSM), δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της πρακτικά ατιμώρητης απόπειρας πυρπόλησης του κλαμπ « Ιβάν Μιχαήλοφ» στο Μοναστήρι, των εκκλήσεων για καταγγελία της Συνθήκης καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, της κλιμακούμενης ρητορικής μίσους στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα στην RSM, για μήνες μια επιθετική δημόσια εκστρατεία εναντίον βουλγαρικών πολιτιστικών συλλόγων και νομοθετικές αλλαγές που απειλούν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στη γειτονική χώρα, αναφέρει το βουλγαρικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με το BTA.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι τα ονόματα των βουλγαρικών συλλόγων δεν είναι ο λόγος αυτής της εκστρατείας.

 Είναι σημαντικό ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά ήδη ανοιχτά το άμεσο κλείσιμο των βουλγαρικών συλλόγων μόνο και μόνο επειδή είναι βουλγαρικοί, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται. Είναι προφανές ότι στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την ελεύθερη έκφραση της βουλγαρικής ταυτότητας, γράφει επίσης το ΥΠΕΞ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει το Κοινό Πρωτόκολλο μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας της 17ης Ιουλίου 2022, στο οποίο αναφέρεται ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν ρητά να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Βουλγάρων, με στόχο «την εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης σε ίσα δικαιώματα, την προστασία από τις διακρίσεις και τη διατήρηση του πολιτισμού και της ταυτότητας της βουλγαρικής κοινότητας».

Dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr