Η Τουρκία υποχρεώνει αλλαγή στάσης στη Σουηδία για τους Κούρδους

Φωτογραφία: Διαδήλωση στη Στοκχόλμη, Σουηδία, κατά της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, τον Οκτώβριο του 2019 (rfi.fr)

Νοέμβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Η Στοκχόλμη θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από το YPG, την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας στη Συρία.

Αυτό είπε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ούλφ Κρίστερσον στην Τουρκία που προγραμματίστηκε για την Τρίτη.

 Η χειρονομία έχει σκοπό να κατευνάσει την Άγκυρα, η οποία εμποδίζει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τα μέσα Μαΐου.

Η Τουρκία ζητά από τη Σουηδία την έκδοση ορισμένου αριθμού ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες, καθώς ολόκληρη η κουρδική κοινότητα στη Σουηδία, 150.000 ατόμων, αισθάνεται σε ομηρία.

Όπως γράφει η ανταποκρίτρια του rfi.fr, στη Στοκχόλμη, Καρλοτα Μορτέο, ο Μ. Bubbé
καλωσόρισε τους επισκέπτες με τσάι.

 Το πάτωμα είναι στρωμένα με ένα χαλί από το Rojhelat του Ιρανικού Κουρδιστάν, και στα ράφια, κουρδικά βιβλία, μερικά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην Τουρκία.

Ο Κούρντο Μπάκσι είναι δημοσιογράφος και έφθασε στη Σουηδία τη δεκαετία του 1980:

«Είδα τη λίστα, τα ονόματα των 33 ατόμων που η Τουρκία ζητά από τη Σουηδία να εκδώσει. Τους ξέρω όλους. Υπάρχουν δέκα Κούρδοι, 23 Τούρκοι και τέσσερα σενάρια: πολιτικοί ακτιβιστές της κουρδικής υπόθεσης. άτομα που συνδέονται με την οργάνωση Γκιουλέν· δημοσιογράφοι,  μέλη της τουρκικής αριστεράς και μερικοί πραγματικοί εγκληματίες. Αυτή η λίστα μοιάζει με γκούλας, ουγγρική σούπα, ένα μείγμα διαφορετικών στοιχείων μαζί, όλα χαρακτηρισμένα ως «τρομοκράτες».

Σε τριάντα οκτώ κουρδικές οικογένειες ανέστειλαν ξαφνικά τους φακέλους ιθαγένειας ή άδειας διαμονής.

«Απογοητευμένη»

Η Σαμπαχάτ Καραντουμάν, οδοντίατρος κουρδικής καταγωγής, πιστεύει ότι η Σουηδία σκύβει την πλάτη μπροστά στον τουρκικό εκβιασμό.

Η  Σουηδία πρέπει να πει στην Τουρκία:

 «Σταμάτα! Έχουμε τον ορισμό μας για την τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται τρομοκράτες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, τότε κάτι θα κάνουμε;»

 

Αφού ενέκρινε εκ νέου τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, η Σουηδία εκφράζει τώρα φραστικά την αποστασιοποίησή της από τους Κούρδους της Συρίας.

Radio France Internationale


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr