Spiegel: «Συγκλονιστική και λυπηρή η ψυχική κατάσταση των Γερμανών - πιστεύουν στη ρωσική προπαγάνδα»

 


Διαδήλωση κατά της ενεργειακής πολιτικής και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο Κέμνιτς τον Οκτώβριο

 

Νοέμβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Ο αριθμός των Γερμανών που πιστεύουν στη ρωσική προπαγάνδα αυξάνεται - επειδή η παραπληροφόρηση τροφοδοτεί με επιτυχία την ανασφάλεια πολλών ανθρώπων, γράφει o   Spiegel.

Συνεχίζει:

Μια πρόσφατη μελέτη σήμερα , παρουσιάζει τη στάση του γερμανικού λαού στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτήν το 44 τοις εκατό των Γερμανών είναι πλήρως ή εν μέρει πεπεισμένοι ότι ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι ενάντια σε μια «παγκόσμια ελίτ» που «τραβά τα νήματα στο παρασκήνιο».


«Η ψυχική κατάσταση των Γερμανών…»


Αυτή είναι μια διαπίστωση για την επισφαλή ψυχική κατάσταση πολλών ανθρώπων στη χώρα μας που θεωρείται συγκλονιστική και λυπηρή, γράφει ο Wolfgang Höbel στο Spiegel.

Τον Απρίλιο, λίγο μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, 12% λιγότεροι πίστευαν ότι μια τέτοια προπαγάνδα ήταν ακριβής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ιστορίες συνωμοσίας, που τώρα ονομάζονται «αφηγήσεις», δεν χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο μόνο από δεξιούς. Το 40 τοις εκατό των ερωτηθέντων συμφώνησε πλήρως ή εν μέρει με τη δήλωση ότι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος ήταν η αναλλοίωτη αντίδραση της Ρωσίας στην πρόκληση του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν έντεκα τοις εκατό περισσότερο από τον Απρίλιο.

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι οι ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης είχαν επίσης στόχο να πυροδοτήσουν γενική ανασφάλεια και «να σπείρουν αμφιβολίες στον πληθυσμό». Πρόκειται για «κλονισμό της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία».

"Είναι εντυπωσιακό ότι οι άνθρωποι στην Ανατολική Γερμανία πιστεύουν πολύ πιο συχνά σε φιλορωσικές θεωρίες συνωμοσίας για τον πόλεμο της Ουκρανίας", γράφει το δημοσίευμα.

 Περίπου ένας στους τρεις ερωτηθέντες στην Ανατολική Γερμανία είναι απόλυτα πεπεισμένος για δηλώσεις που δικαιολογούν τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο με τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ. 

Το 59 τοις εκατό συμφώνησε πλήρως ή εν μέρει.


 Στη Δυτική Γερμανία, η πλήρης συμφωνία ήταν μόνο κατά το ήμισυ. Το 35 τοις εκατό συμφώνησε πλήρως ή εν μέρει. Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά άσχημη, όπως σημειώνεται.

«Τα βιολογικά εργαστήρια και η φασιστική κυβέρνηση»

Το 12% των 2.228 ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι η Ουκρανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργεί μυστικά βιολογικά εργαστήρια για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Τον Απρίλιο, ήταν ακόμα 7 τοις εκατό που θεώρησε αξιόπιστο αυτόν τον ισχυρισμό, που έγινε από ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το 14 τοις εκατό πιστεύει τώρα ότι η δήλωση ότι η Ουκρανία ιστορικά δεν έχει εδαφικές αξιώσεις από μόνη της και είναι στην πραγματικότητα μέρος της Ρωσίας είναι σωστή. Το εννέα τοις εκατό πιστεύει τώρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απαραίτητος «για την εξάλειψη της φασιστικής κυβέρνησης εκεί».

Διαφορετικές οι εκτιμήσεις σε Ανατολική και Δυτική Γερμανία

Η διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι εντυπωσιακή σε όλες τις δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Bilendi & Respondi.

 Ενώ ένας στους τρεις ανθρώπους στην Ανατολική Γερμανία συμφώνησε ότι το ΝΑΤΟ είχε προκαλέσει τη Ρωσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που η χώρα «έπρεπε να πάει σε πόλεμο», στη Δυτική Γερμανία το ποσοστό ήταν μόνο περίπου στο μισό στο 16%.

 Επιπλέον, το 14 τοις εκατό των ερωτηθέντων από την Ανατολική Γερμανία πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λειτουργούσε μόνο ως αντιπερισπασμός από την πανδημία του κορωνοϊού. Στη Δυτική Γερμανία, το 7% συμφωνεί σε αυτό.


spiegel.de, prosieben.de ,

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr