Όλαφ Σολτς: Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στις διαφορές Σκοπίων – Σόφιας


Νοέμβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Τρεις συμφωνίες υπέγραψαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων  που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία με δελτία ταυτότητας, την αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων και τα προσόντα σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα όπως γιατροί και αρχιτέκτονες.

Στόχος είναι η σταθεροποίηση της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από ένταση μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους εθνοτικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, μέσω της αυξημένης ολοκλήρωσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φιλοξενεί τους ηγέτες των έξι βαλκανικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου που ξεκίνησε η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ. 

Αυτή την εβδομάδα, Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι η Σερβία έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της ένταξης στην ΕΕ και μιας στενότερης εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία. Στο Βερολίνο ο καγκελάριος Σολτς έθιξε το θέμα των διμερών σχέσεων.

«Είναι αλήθεια ότι οι διμερείς συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ξεπεραστούν. Και γι' αυτό είναι ωραίο να κάνουμε συζητήσεις. Φέτος έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Ο Πρόεδρος της ΕΚ με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών, οι οποίες είναι σημαντικές για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», είπε ο Σολτς.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκάλαμπ Ντόνεφ δήλωσε ότι η χωρίς αποκλεισμούς περιφερειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας. 

Ο Ντόνεφ είπε επίσης ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια μπορούν να ξεπεραστούν και η ενεργειακή μετάβαση επιτυγχάνεται, μόνο μέσω ενισχυμένης περιφερειακής συνεργασίας.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr