Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν Σκόπια και Σόφια να επιλύσουν γρήγορα τις διαφορές τους


Ιανουάριος 31, 2023. Ελλάδα.

Καλούμε τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να αποκλιμακώσουν τη ρητορική τους και να επιλύσουν γρήγορα τις διμερείς διαφορές, δήλωσε στην VOA εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας στην ερώτηση πώς σχολίασε την απόφαση της Βουλγαρίας να αποσύρει τον Βούλγαρο πρέσβη από τα Σκόπια.

«Το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας είναι στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βουλγαρία απέσυρε τον πρεσβευτή της την περασμένη εβδομάδα μετά την επίθεση στον γραμματέα της βουλγαρικής λέσχης «Τσάρος Μπόρις Γ’» στην Αχρίδα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «σοβαρή κατάσταση σχετικά με τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι είπε τότε ότι η ανάκληση του Βούλγαρου πρέσβη ήταν μια κίνηση χωρίς νόημα, αβάσιμη.

«Αν και η ανάκληση πρέσβη για διαβούλευση στην πατρίδα είναι δικαίωμα της αποστέλλουσας χώρας και τακτική διπλωματική πρακτική, το Υπουργείο Εξωτερικών λυπάται για αυτό το βήμα, το οποίο θεωρεί αβάσιμο, αναπόδεικτο με έγκυρα επιχειρήματα και δυσανάλογο», είπε ο Οσμάνι.

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe είπε ότι δεν γνωρίζει τον επίσημο λόγο της αποχώρησης του πρέσβη και ότι δεν σκέφτεται να αποσύρει τον πρεσβευτή της Βόρειας Μακεδονίας από τη Σόφια γιατί πιστεύει ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να συνεχιστεί μέσω των πρεσβειών.

Από την άλλη το MIA ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε επιβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Βούλγαρος πρέσβης θα επιστρέψει στα διπλωματικά του καθήκοντα στα Σκόπια, μετέδωσε το Radio Free Europe.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr