Το αλβανικό κοινοβούλιο επικύρωσε συμφωνία για την επιστροφή των 20 εικόνων στα Σκόπια


Φεβρουάριος 2, 2023. Ελλάδα.

Με 73 ψήφους το αλβανικό κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή 20 εικόνων στη χώρα προέλευσής τους, οι οποίες μετά την κατάσχεση στην Αλβανία πέρασαν στην κυριότητα του αλβανικού κράτους με βάση τις αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων.

«Με βάση την αξιολόγηση, οι εικόνες συμπίπτουν με τα πολιτιστικά αγαθά της γειτονικής χώρας και βάσει της συμφωνίας, το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία για την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην UNESCO Σύμβαση από το 1970», αναφέρει το έγγραφο.

Στην έρευνα, την οποία διεξάγουν οι αλβανικές αρχές με την επωνυμία «Εικών», τον Οκτώβριο του 2013 κατασχέθηκαν περισσότερες από χίλιες εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα στην Αλβανία. 

Όπως διαπιστώθηκε, οι 20 από αυτές προέρχονται από εκκλησίες της Βόρειας Μακεδονίας, από όπου εξήχθησαν παράνομα, σύμφωνα με την Ζουρνάλ.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr