«Η ΟΜΟΝΟΙΑ απειλεί τη συνταγματική τάξη στην Αλβανία»Ιούλιος 5, 2012.

Τον παραπάνω τίτλο έχει το αλβανικό δημοσίευμα το οποίο σημειώνει τα εξής:
 Η οργάνωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, ‘Ομόνοια’, έλαβε την πρωτοβουλία να διεξάγει απογραφή της ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία, και όπως έγινε γνωστό  η διαδικασία  θα αρχίσει στις 24 Ιουλίου.


Σε δελτίο τύπου της οργάνωσης αναφέρεται ότι συναντήθηκε  η Επιτροπή της απογραφής στην έδρα της οργάνωσης, στους Άγιους Σαράντα, υπό την ηγεσία του Βασίλη Μπολάνου,  όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε να συνταχθεί το σχέδιο δράσης για την προπαρασκευαστική διαδικασία την οποία έχει ανακοινώσει η οργάνωση ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’, την απογραφή, δηλαδή, της  ελληνικής μειονότητας.

Στη συνάντηση αυτή αξιολογήθηκαν οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ‘Ομόνοιας’ σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ηγέτες της Ομόνοιας η αλβανική απογραφική διαδικασία απέτυχε εντελώς γιατί «δεν ανέδειξε την πραγματική δυναμική της κοινότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από 20 χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας στη χώρα».

Ειπώθηκε, επίσης, ότι η οργάνωση ‘Ομόνοια’ μόλις  υλοποιήσει την πρωτοβουλία, θα προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία.

Έκανε μάλιστα έκκληση να απογραφούν  όλα τα μέλη της εθνοτικής ελληνικής κοινότητας που ζουν στην Αλβανία αλλά και αυτά που για οικονομικούς λόγους βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα να μην εξαιρεθούν από την διαδικασία της απογραφής οι μεγαλύτερες γενιές, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκαν, είχαν χάσει το δικαίωμα στην ιθαγένεια μέσα στις καταχρηστικές συνθήκες  και διώξεων της  κομμουνιστικής περιόδου της Αλβανίας.

--