Οι Τούρκοι Βουλγαρίας ζητούν ο εκβουλγαρισμός των μουσουλμάνων να μπει στα σχολικά βιβλία




Μάρτιος 17, 2013.

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία υπέρ εκείνων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην εκστρατεία αφομοίωσης  του μουσουλμανικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος που διήρκεσε μέχρι το 1989, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Η εκδήλωση έγινε στο χωριό Barutin της βουλγαρικής Ροδόπης στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, Τούρκοι κατά πλειοψηφία μέλη του Κινήματος των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών –MRF, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι οι ομιλητές ζήτησαν τα θύματα της πολιτικής της αφομοίωσης της κομμουνιστικής Βουλγαρίας να παρατεθούν στα σχολικά εγχειρίδια της χώρας, στη μνήμη των Τούρκων που αντιστάθηκαν στην αφομοίωση με αλλαγές των επωνύμων και των ονομάτων τους κλπ.

Οι Τούρκοι στις ομιλίες τους καταδίκασαν τις ενέργειες του βουλγαρικού κράτους και της ειδικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας (DANS) που είχε δράσει τα μουσουλμανικά χωριά της Ροδόπης.

Κατέθεσαν στεφάνια σε μνημείο που ανεγέρθη στο χωριό Μπαρούτιν και στην εκδήλωση παρέστη και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Πλοβντίβ-Φιλιππούπολη καθώς εκπρόσωπος του Μεγάλου Μουφτή, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr