«Ο Νίμιτς θα προτείνει «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία»



Μάρτιος 14, 2013.

«Ο μεσολαβητής  για τις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, δεν έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους διαπραγματευτές, Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συνομιλίες για το όνομα δεν θα συνεχισθούν πριν από τις τοπικές εκλογές, λένε ανώτερες διπλωματικές πηγές», γράφει η σκοπιανή Dnevnik.


Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Τσιάρα στις οποίες προέβη κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία. Ο Έλληνας πολιτικό αναφέρθηκε στις «πρόσφατες πρωτοβουλίες» όπως ήταν το μνημόνιο κατανόησης που έστειλε η Αθήνα στα Σκόπια, αλλά είναι σαφές «ότι η σκοπιανή πλευρά δεν κινείται». Υπενθύμισε ότι τα Σκόπια δεν θα πάρουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, για «κάποιους λόγους» που αναφέρονται  στην έκθεση της ΕΕ, στην οποία εξηγούνται λεπτομερώς οι στόχοι που πρέπει να πληρωθούν για τις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα ο Τσιάρας τόνισε  στην Αυστραλία ότι η Ελλάδα θα δεχθεί ένα όνομα που δεν θα παραβιάζει την ελληνική ιστορία.

«Στις αναλύσεις των μέσων ενημέρωσης», γράφει το σλαβικό κείμενο, «εικάζεται πάλι ότι ο Μάθιου Νίμιτς, θα προτείνει παραλλαγές για την επίλυση του ονόματος, στα τέλη Μαρτίου ή στα μέσα Απριλίου, που θα περιλαμβάνουν  τις ονομασίες «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και σημειώνουν ότι θα πρέπει να σκεφθούν « καλά»  όχι τόσο  την πρόταση του Νίμιτς για το όνομα, όσο για την ονομασία της γλώσσας και την ταυτότητα (του πολίτη των Σκοπίων)».

«Σε ορισμένες, μάλιστα, αναλύσεις τίθεται το δίλημμα αν  στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θα πρέπει να επιλυθεί η ονομασία με την αποδοχή αμφιλεγόμενων ζητημάτων και κατά πόσο θα ήταν  καλύτερο να υπάρχει «ειρηνική συνύπαρξη» μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς την επίλυση του ονόματος», σημειώνει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr