Αλβανός πρώην πρέσβης: Κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης- μετά συμφωνία θαλάσσιων συνόρων




Ιούλιος 20, 2015.

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, ο γνωστός  Αλβανός ιστορικός και πρώην πρέσβης, Πελούμπ Τζούφι, διαβλέπει ότι η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, θα πρέπει να ξεκινήσει ως διαδικασία, αφού πρώτα η Ελλάδα καταργήσει δια νόμου την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.


Στη συνέντευξή του ο πρώην πρέσβης θεωρεί ότι ήταν επιτυχής η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα, αλλά απαιτεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση των δεινών και των περιουσιών τους  που είχαν οι πρόγονοι των Αλβανοτσάμηδων στην ελληνική επικράτεια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης.

Ο Τζούφι τόνισε, ότι σε αντίθεση των δημοσιευμάτων από τα ΜΜΕ, ήρθε στην Αλβανία, όχι για να κατακρίνει τη συμμετοχή των κόμματος των τσάμηδων στην κυβέρνηση, ούτε να υπεραμυνθεί το σύμφωνο των θαλάσσιων συνόρων που καταργήθηκε, αλλά ήρθε εδώ, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, που κατά τα τελευταία χρόνια  έχει διαταραχθεί.

«Ο Κοτζιάς ήρθε στην Αλβανία χωρίς αλαζονία αλλά με μοναδικό κριτήριο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης που θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν τα υφιστάμενο προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τζούφι τόνισε στη συνέντευξή του ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να συζητηθούν εφόσον καταργηθεί  η εμπόλεμος κατάσταση με έναν νόμο του ελληνικού κοινοβουλίου.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ