Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο Β΄ για τη Συρία




Απρίλιος 13, 2016.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν την προμήθεια πιο ισχυρών όπλων στις λεγόμενες μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία, γράφει η εφημερίδα The Wall Street Journal. Ωστόσο, η αποστολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας θα είναι δυνατή μόνο με την κατάρρευση της συμφωνίας  για την κατάπαυση του πυρός, σημειώνει η ρωσική ‘Ανεξάρτητη’ (Независимая газета).




Ανώτερος αξιωματούχος της CIA και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε υπαινιχθεί στο παρελθόν ότι ο Λευκός Οίκος έχει αναπτύξει ένα σχέδιο «Β» για να αντιταχθεί στην παρουσία της Ρωσίας στη Συρία.



Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αρχές έπρεπε να εγκρίνουν  έναν κατάλογο συγκεκριμένων όπλων.



«Σύμφωνα με αξιωματούχους, η προετοιμασία του λεγόμενου σχεδίου «Β» αφορούσε κυρίως την παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων που θα βοηθούσαν σε επιθέσεις εναντίον αεροσκαφών του συριακού καθεστώτος και του πυροβολικού του», σημειώνει η WSJ.



Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα από τη CIA,  τα φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (MANPADS) θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών που θα είχαν τη δυνατότητα να χτυπήσουν πολιτικά αεροπλάνα.



Ένας μικρός αριθμός των όπλων αυτών κυκλοφορούν στη Συρία, που έχουν φθάσει στη χώρα μέσω παράνομων διαύλων.



Η CIA πρόσφατα έχει επιτρέψει σε ορισμένες ομάδες ανταρτών να λάβουν ένα μικρό ποσοστό συστημάτων  BM-21 “Grad”.  Ενώ η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ζήτησαν να επεκταθεί η παροχή MANPADS, ενώ οι Αμερικανοί είχαν τροφοδοτήσει τους αντάρτες με αντιαεροπορικές συστοιχίες επάνω σε φορτηγά.



Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η αμερικανοί αναφέρουν ένα σχέδιο Β για τη Συρία.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ξέρει τίποτε για το αμερικανικά σχέδιο «Β» για τη Συρία. Διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί και τόνισε ότι τα δύο μέρη εργάζονται για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι το «εναλλακτικό σχέδιο» δεν υπάρχει,   ενώ το γύρισμα σε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση «είναι βαθύτατα ανησυχητικό και απογοητευτικό».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ