Ομοσπονδιοποίηση Σκοπίων: Προεκλογική τακτική ή πραγματικό δίλημμα;




Ομοσπονδιοποίηση: Τεχνητό ή πραγματικό δίλημμα;, γράφει το σλαβικό κείμενο 


Νοέμβριος 23, 2016. 19:15


«Eπαναπροσδιορισμός του κράτους  (Ψευδομακεδονία),  αλλαγή του Συντάγματος και δημιουργία καντονιών ή ομόσπονδων μονάδων με υψηλό όριο ανεξαρτησίας…», σημειώνει χαρακτηριστικά τις φράσεις αυτές η  ηλεκτρονική έκδοση της σλαβικής των Σκοπίων τηλεόραση ‘Τελμα’.




Έτσι, το θέμα της ομοσπονδιοποίησης  έγινε αμέσως μέρος των προεκλογικών εκστρατειών των μεγάλων διεκδικητών της εξουσίας,  με τον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι να προτρέπει τους πολίτες να μην δώσουν υποστήριξη σε αυτούς που πάνε να πειραματισθούν με το κράτος.



«Καμία αλλαγή στο Σύνταγμα! Αυτό είναι φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο και επιτρέπει τη διγλωσσία», απαντά ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM, Ζόραν Ζάεφ.



Η ιδέα της ομοσπονδιοποίησης  των Σκοπίων, υπάρχει ιστορικά και είναι ένα πραγματικό δεδομένο. Είναι, όμως, επικίνδυνο, όπως ήταν και πριν από τον 21ο αιώνα, λέει ο αναλυτής Νίκολας  Σάρμπο.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ο Ζάεφ έχει την ίδια ρητορική με αυτήν που έχει ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI.



Ο καθηγητής Φερσκόφσκι, ισχυρίζεται ότι το θέμα αυτό είναι φανταστικό, αλλά υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενους κύκλους εκλογών και άλλα φανταστικά θέματα κατάφεραν να παρασύρουν τις εκλογές σε πεδία ανύπαρκτα.



Το θέμα της ομοσπονδιοποίησης το εκμεταλλεύονται και άλλα πολιτικά κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, ,κυρίαρχο, όμως, είναι το ζήτημα της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.



Η σλαβική Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Ψευδομακεδονίας – SDSM,  όπως και το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, στον προεκλογικό τους λόγο έχουν κυρίαρχο το ζήτημα της επισημοποίησης της αλβανικής γλώσσας στο κρατίδιο των Σκοπίων.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr