Ο Ερντογάν κυνηγά το φάντασμα της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» σε 10 χώρες


Αύγουστος 28, 2020. 22:25

 

Η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει την οθωμανική δόξα επιδεικνύοντας τους μύες της και αναπτύσσοντας τις δυνάμεις της σε πολλές χώρες της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της και μείωση της οικονομίας της.


 Αυτό αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμά του,  την Παρασκευή, παρουσιάζοντας τις περιοχές και τις χώρες στις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις, είτε επίσημα υπό διεθνή ομπρέλα είτε μέσω μονομερών μέτρων για επεκτατικούς σκοπούς.


Λιβύη

Το πρακτορείο αναφέρει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, εκτός από τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

 Προσθέτει ότι «Η Τουρκία στοχεύει, να εξοικονομήσει  από τη Λιβύη δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συμβάσεις, οι οποίες, όμως,  ενδέχεται να μην εφαρμοστούν, λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης στη Λιβύη». 

Συρία

Η αμερικανική ειδησεογραφική υπηρεσία λέει ότι «η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις της μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ιράκ

Η Τουρκία στέλνει συχνά πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα στο βόρειο Ιράκ για να στοχεύσει κρησφύγετα του ΡΚΚ και διατηρεί επίσης στρατιωτικές βάσεις που είχαν αρχικά συσταθεί για μια  δήθεν ειρηνευτική αποστολή τη δεκαετία του 1990, με σκοπό την επιβολή εκεχειρίας μεταξύ αντιπάλων κουρδικών κομμάτων στην περιοχή με τη μεσολάβηση Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία της εδώ και 30 χρόνια αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για το ΡΚΚ και έλεγχο των φιλοδοξιών των Κούρδων για ανεξαρτησία από το Ιράκ».

Κατάρ

Η Τουρκία δημιούργησε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μετά τη στάση της Ντόχα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της σύγκρουσης στον Κόλπο το 2017.

Σουδάν

Η Τουρκία συμφώνησε νωρίτερα να ιδρύσει στρατιωτικά κέντρα κατάρτισης στο Σουδάν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο Ερντογάν υπέγραψε επίσης συμφωνίες με το Χαρτούμ για την αύξηση των τουρκικών επενδύσεων και εμπορίου, καθώς η κυβέρνηση του Αλ-Μπασίρ συμφώνησε το 2017 να μισθώσει το νησί Σουάκιν για μια περίοδο 99 ετών, μια κίνηση που θα επέτρεπε στην Τουρκία να χτίσει μια βάση στο νησί, επεκτείνοντας έτσι τη στρατιωτική της επιρροή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σομαλία

Το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη ξένη βάση της στο Μογκαντίσου, όπου εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν Σομαλούς στρατιώτες ως μέρος ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μιας χώρας που έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμων των φυλών και την εξέγερση της αλ-Σαμπάμπ.

Η Τουρκία εδραιώνει τη θέση της στο Κέρας της Αφρικής από την επίσκεψη του Ερντογάν το 2011, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ασφάλεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προσθέτει ότι το 2020 η Άγκυρα έλαβε προσφορά από τη Σομαλία να συμμετάσχει στην εξερεύνηση πετρελαίου στα ανοικτά της.

Αφγανιστάν

Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε περισσότερες από 50 χώρες για να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά των Ταλιμπάν.

Αζερμπαϊτζάν

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επίσης παρουσία σε στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν και έχουν επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αεροπορική βάση σε αυτήν τη χώρα.

Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αυτόν τον μήνα, μετά από προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, οι οποίες έχουν βαθιές ρίζες με την Άγκυρα.

Κύπρος και Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ναυτικό περιπολεί τις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου καθώς απαιτεί τα ενεργειακά και χερσαία συμφέροντά του εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

(Το δημοσίευμα δεν αναφέρει την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό από το 1974 και την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο διχασμένο νησί.)

 

 Βαλκάνια

Ο τουρκικός στρατός συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Άγκυρα υπό το πρόσχημα να βοηθήσει τις τουρκικές κοινότητες στη βαλκανική χερσόνησο, παρεμβαίνει σε αυτήν και τονίζει το οθωμανικό παρελθόν.

Al Hurra.com

 

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr