Η Τουρκία έχει 1.500 τόνους χρυσού



Αύγουστος 27, 2020. 18:16

Η Τουρκία βρίσκεται σε ετοιμότητα παραγωγής ρεκόρ χρυσού φέτος, και η Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να τον αγοράσει όλο σε τιμές κοντά στα υψηλά επίπεδα.


Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 16% στους 44 τόνους φέτος, δήλωσε ο Χασάν Ουσέλ [Hasan Ussel], επικεφαλής της τουρκικής ένωσης παραγωγών χρυσού, σε συνέντευξή του,  όπως ανέφερε το Bloomberg.

Η νομοθεσία, που θεσπίστηκε το 2017, δίνει στην Κεντρική Τράπεζα το δικαίωμα να αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες από τις ισχύουσες τιμές αγοράς τον χρυσό που παράγεται στη χώρα. 

Η αξία των αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο την εβδομάδα έως τις 7 Αυγούστου, αλλά μειώθηκε κατά 5% σε μία μόνο εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση σε πέντε μήνες. Αυτό αντικατοπτρίζει αποτελεσματικά την πορεία των τιμών της αγοράς για την ίδια περίοδο.

«Η κεντρική τράπεζα είναι πάντα ο μόνος αγοραστής μας από τότε που άλλαξε η νομοθεσία», δήλωσε ο Ussel, προβλέποντας ότι η τάση είναι απίθανο να αλλάξει φέτος.


Η αξία των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε, ακόμη και καθώς μείωσε τα συναλλαγματικά αποθέματά της, στα χαμηλότερα των 15 ετών προκειμένου να στηρίξει την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας.

Οι Τούρκοι είναι μεγάλοι καταναλωτές χρυσού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό δώρο για εκδηλώσεις που κυμαίνονται από γάμους έως τελετές περιτομής. 

Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως από εμπόρους του Μεγάλου Παζαριού στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις παλαιότερες αγορές στον κόσμο, για να πληρώσουν το  ενοίκιο.

Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της τοπικής ζήτησης σε περίπου 160 τόνους ετησίως για τα τελευταία 25 χρόνια και οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν τουλάχιστον 150 τόνους, δήλωσε ο Ουσέλ. 

Η χώρα εισήγαγε χρυσό αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και απέκτησε 160 τόνους, δήλωσε η ένωση. Οι εισαγωγές για το 2020 ανήλθαν σε 137 τόνους τους πρώτους επτά μήνες του έτους.


Η Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στην Άγκυρα διαθέτει 583 τόνους αποθεμάτων χρυσού στα τέλη Ιουνίου, από 413 τόνους στο τέλος του 2019, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. 

Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από κορυφαίες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Γερμανία, η τουρκική ρυθμιστική αρχή είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ράβδων φέτος, προσθέτοντας περίπου 170 τόνους στο απόθεμά της. Όσον αφορά τη ζήτηση των καταναλωτών, η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη.


Ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τη στρατηγική  των αγορών.

Η άνοδος των τιμών του χρυσού έχει αυξήσει την όρεξη μεταξύ των τοπικών επενδυτών να παράγουν το μέταλλο, αν και η τοπική ζήτηση έχει πέσει, δήλωσε ο Ουσέλ, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος εξόρυξης χρυσού της Nurol Holding AS.
Τα αποθέματα χρυσού 1.500 τόνων της Τουρκίας αποτέλεσαν μεγαλύτερο πόρο για τη χώρα από την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Economy News.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr