Η Αλβανία υποστηρίζει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γ.Γ. του ΟΗΕ


Οκτώβριος 3, 2020. 20:58

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, στην ομιλία του στην 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι αυτός ο οργανισμός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης.


Στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά  και δημοσιεύθηκε από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Αλβανίας, ο Μέτα τόνισε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός στόχος της Αλβανίας.

« Είχαμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι κατά τα 75 χρόνια ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών. Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας συνεργασίας εντός του ΟΗΕ, καταφέραμε να αποτρέψουμε τις μεγάλες στρατιωτικές εκρήξεις και να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο.

»Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δοκιμάσει την πολυμέρεια και έχει αποκαλύψει τους περιορισμούς των υφιστάμενων διεθνών οργανισμών. Έχει επίσης επισημάνει τις ανησυχητικές συνέπειες της δυσλειτουργικής παγκόσμιας συνεργασίας», δήλωσε ο Μέτα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας τόνισε ότι για να μαλακώσει την καμπύλη της πανδημίας και να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση , «πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά στο πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης».

Τόνισε περαιτέρω ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης, με διεθνείς οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κοινωνία των πολιτών, κοινοτικό επιχειρηματικό πνεύμα και άλλες ομάδες συμφερόντων, να λειτουργούν μέσω στενότερων θεσμικών δεσμών.

« Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό το φιλόδοξο όραμα και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

 Η Αλβανία είναι πεπεισμένη ότι ένας μεταρρυθμισμένος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών θα παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίτευξη της Ατζέντας του 2030 και να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Ο Μέτα τόνισε περαιτέρω ότι «η Αλβανία πιστεύει ακράδαντα ότι η πολυμέρεια είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

«Κατά τη διάρκεια των συνεχών προσπαθειών για την εξυπηρέτηση της ειρήνης και της ασφάλειας, η Αλβανία έχει συνεισφέρει με στρατιωτικά στρατεύματα, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε διάφορες ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Νότιο Σουδάν, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μάλι και Αφγανιστάν»,  είπε ο Αλβανός πρόεδρος, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Syri.net, Dosja.al,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr