Απρόθυμος ο Αλμπίν Κούρτι να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ- μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη


Μάρτιος 1, 2021. 19:32. Ελλάδα.

Ο αρχηγός του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης (Vetëvendosje), Αλμπίν Κούρτι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα σε ποια πόλη, το Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ, στην οποία θα βρίσκεται η Πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στο Ισραήλ, λέγοντας ότι θα εξετάσουν τα «δεδομένα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αυτοδιάθεσης, ο Kurti έκανε αυτή τη δήλωση την 1η Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρέσβη στην Πρίστινα, Τσαγκρί Σακάρ. Ωστόσο, ο Κούρτι είπε ότι η δημιουργία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ισραήλ είναι σημαντική και «μια καλή ευκαιρία για ανάπτυξη».

Η τουρκική πρεσβεία στην Πρίστινα είχε προηγουμένως αντιταχθεί στο άνοιγμα της πρεσβείας του Κοσσυφοπεδίου στην Ιερουσαλήμ.

Όμως, σύμφωνα με το διπλωματικό και προξενικό δίκαιο, σύμφωνα με το πρότυπο του δημόσιου διεθνούς δικαίου, ο καθορισμός των τόπων των ξένων διπλωματικών αποστολών είναι το αποκλειστικό συνταγματικό και κυρίαρχο δικαίωμα του κράτους που αποδέχεται αυτές τις αποστολές, λέει ο  Ενβέρ Χασάνι, καθηγητής Νομικής και Διεθνούς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και το Κοσσυφοπέδιο, ως χώρα που αναμένεται να στείλει διπλωματική αποστολή στο Ισραήλ, δεν έχει δικαίωμα να καθορίσει τη θέση ή τη θέση της διπλωματικής του αποστολής στη χώρα αυτή.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον δύο έγγραφα για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, παρουσία του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το έγγραφο, υπογεγραμμένο από το Κοσσυφοπέδιο, προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση με το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση της Σερβίας, η μετεγκατάσταση της Πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η οποία δεν έχει ακόμη συμβεί.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις 19 Ιανουαρίου, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δήλωσε ότι επικροτεί το «έργο που έγινε για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία» από τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την 1η Φεβρουαρίου, το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ σε τηλε-συνάντηση, επισημοποίησαν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. 

Alsat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr