Ιστορική Διένεξη: Ευρωπαίοι ιστορικοί θα βοηθήσουν Σκόπια και Σόφια


Απρίλιος 14, 2021. 22:31. Ελλάδα.

Σκόπια.

Τα εθνικιστικά και ιστορικά υπολείμματα δεν έχουν θέση στην πολιτική διαδικασία και το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.

 

 Αυτή είναι η θέση του Andreas Schieder, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος, μιλώντας για τον αποκλεισμό των Σκοπίων από τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο και ζήτησε να παραμεριστούν τα ζητήματα ταυτότητας ώστε να επιλυθούν  και τα άλλα ζητήματα.

«Οι πολιτικοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα ζητήματα ταυτότητας, ενώ δεν μπορούν να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις για τη ζωή - απασχόληση, οικονομία, υγεία, περιβάλλον, εκπαίδευση και το μέλλον των ανθρώπων», δήλωσε ο Schieder.

Για τον Schieder, το βέτο από τη Βουλγαρία και η έλλειψη πράσινου φωτός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Βόρεια Μακεδονία είναι απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό, υποστηρίζοντας ότι τα ιστορικά ζητήματα πρέπει να κρατηθούν εκτός της καθημερινής πολιτικής.

«Εάν η ιστορική επιτροπή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων δεν λειτουργεί, δηλαδή, εάν έχει κολλήσει στην πολιτική διαδικασία, ίσως θα πρέπει να βρούμε δύο, τρεις, εξέχοντες ιστορικούς που θα ηγηθούν μιας πραγματικής ιστορικής συζήτησης, απελευθερώνοντας αυτό το θέμα από κάθε πολιτική διάσταση», δήλωσε ο Schider.

Όσον αφορά τη ρητορική που χρησιμοποίησε στο παρελθόν η Βουλγαρία προς τη χώρα, για την οποία δεν εγκρίθηκαν οι τροπολογίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την καταδίκη της Σόφιας, ο Schieder είπε ότι παρόλο που δεν υιοθετήθηκαν οι ισχυρές κριτικές τροπολογίες, πέτυχαν τον στόχο τους, επειδή απαντήθηκαν έντονα και προκάλεσε έντονη κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εισηγητής για τη Βόρεια Μακεδονία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  Ιλχάν Κιουτσούκ (Ilhan Kucuk), από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης. 

Ζήτησε να παραμεριστούν οι εθνικιστικές ρητορικές και κατηγορίες και είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να επιστρέψουν στη Συμφωνία Καλής Γειτονίας του 2017 και να αποκαταστήσουν τη ραγισμένη εμπιστοσύνη.

Telma

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr