Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Γερμανικό δημοσίευμα: Ο Λευκός Οίκος αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας


Μάιος 17, 2021. Ελλάδα.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σχεδιάζουν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία, σημειώνει η γερμανική Contra Magazin.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του νότιου γείτονά μας – γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε την υπογραφή νέας συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον- Αθήνας σε αυτόν τον τομέα έχουν φθάσει σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο».

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο Λευκός Οίκος αναζητά μια εναλλακτική λύση έναντι των τουρκικών βάσεων στην περιοχή εν μέσω των επιδεινούμενων σχέσεων με την Άγκυρα.

Τα μέρη θα υπογράψουν μια νέα συνθήκη ασφάλειας αυτό το καλοκαίρι, η οποία θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες «περισσότερο χώρο» για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Παναγιωτόπουλος. Όλα συμβαίνουν στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων στις σχέσεις της Αθήνας με το νατοϊκό εταίρο της την Άγκυρα. Η σύγκρουση για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο οδήγησε σε απότομη επιδείνωση του τόνου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας επιδεινώνονται επίσης, και εάν συνεχιστεί αυτό, είναι πιθανόν οι ελληνικές βάσεις να καταστούν εναλλακτική λύση έναντι των τουρκικών για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για απόσυρση των στρατευμάτων της από την Τουρκία, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, καθώς και ραντάρ άμυνας των ΗΠΑ.

Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο, ενώ η Κίνα αυξάνει την οικονομική της παρουσία στην περιοχή.

Το Πεκίνο «είναι πολύ μεθοδικό, υπομονετικό και συστηματικό- όπως προχωρά η Κίνα- ενισχύοντας τη στρατηγική της θέση στην περιοχή», προειδοποίησε ο Παναγιωτόπουλος.

Σε απάντηση, η διοίκηση του νέου ηγέτη του Λευκού Οίκου, επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τη θέση της. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια, οι Αμερικανοί αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικές βάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγκυροβόλησαν πρόσφατα το USS Hershel Woody Williams στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη. Έτσι για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο μπήκε σε αυτά τα νερά.

Υπάρχουν αμερικανικά drone Reaper MQ9 στην ελληνική πόλη της Λάρισας. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει επίσης βασικό ρόλο στην εναλλαγή των αμερικανικών  στρατευμάτων στην Ευρώπη.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr