Συνάντηση Βούτσιτς- Στόλτενμπεργκ: Η Σερβία παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη


Μάιος 17, 2021. Ελλάδα.

Βρυξέλλες/ Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Η ατζέντα της διμερούς συνάντησης περιλάμβανε πολιτικό διάλογο, εταιρική σχέση και πρακτικούς μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ, καθώς και την αποστολή KFOR και τον ρόλο της στη διατήρηση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Μετά τη συνάντηση στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Στόλτενμπεργκ ήταν ο πρώτος που έκανε δηλώσεις:

«Ο διάλογος είναι η καλύτερη πλατφόρμα για την εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα εγγυάται ένα καλύτερο και  ένα μέλλον ευημερίας για όλους».

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο διάλογος είναι η καλύτερη πλατφόρμα για την εξεύρεση λύσης για όλους τους πολίτες. Εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Γι’ αυτό ο εποικοδομητικός διάλογος είναι σημαντικός. Θα έκανα έκκληση σε όλους τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν εποικοδομητικά».


Βούτσιτς: η KFOR θα παραμείνει στο Κόσοβο


«Είχαμε μια πολύ σημαντική συνομιλία για τη Σερβία. Κάναμε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με ορισμένες εικασίες και λάβαμε μια σαφή απάντηση από τον Γενικό Γραμματέα. 

Τόνισε τη σημασία (της παρουσίας) της KFOR. Νομίζω ότι αυτό θα ηρεμήσει στις καρδιές των ανθρώπων, όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή».

«Έκανα τα πάντα για να πείσω τον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Σερβία επιζητεί το διάλογο, βάσει μιας διαδικασίας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Στόλτενμπεργκ, επειδή είστε πάντα έτοιμος να εξετάσετε όλα τα σημαντικά ζητήματα για τη Σερβία, ευχαριστώ στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Η Σερβία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενισχύσουμε τη συνεργασία. Ελπίζω να σας δω σύντομα στο Βελιγράδι».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι το θέμα της συνομιλίας ήταν επίσης ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

«Δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως για τα πάντα, αλλά ο κ. Στόλτενμπεργκ κατανοεί τη θέση μας, ειδικά όταν πρόκειται για την παραμονή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η θέση της Σερβίας είναι σαφής. Η Σερβία έχει δεσμευτεί 100% για διάλογο».

Kurir.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr