«Εξέπληξε η δήλωση του Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν»

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι "θα συζητήσει" τα γεγονότα του 1915, που χαρακτήρισε ο Μπάιντεν ως Γενοκτονία, αλλά, δεν τόλμησε...



Ιούνιος 15, 2021. Ελλάδα.

Κατά την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμενόταν ότι θα συζητηθεί επίσης η απόφαση των ΗΠΑ για τη «γενοκτονία των Αρμενίων», γράφει η τουρκική εφημερίδα  Sözcü.

 Ο Ερντογάν, ο οποίος είπε «θα το αναφέρω» πριν από τη συνάντηση, ρωτήθηκε για αυτό το ζήτημα μετά τη λήξη της συνάντησης. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν εκπληκτική «Δόξα τον Θεό, δεν έφτασε στην ατζέντα».

 

Άλλαξε η στάση του Ερντογάν για το 1915;

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν, που περιέγραψε τα γεγονότα του 1915 ως «Γενοκτονία» στις 24 Απριλίου αντιμετωπίστηκε με μεγάλη αντίδραση από την Τουρκία.

Μετά από αυτήν την απόφαση, ο Ερντογάν επέκρινε τον Μπάιντεν σε μια δήλωση που έκανε τον Απρίλιο και είπε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε επίσης, «Πιστεύω ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες μιας νέας εποχής αξιολογώντας αυτά τα θέματα πρόσωπο με πρόσωπο στη συνάντηση που συμφωνήσαμε με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο».

Ο Ερντογάν είπε μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, «δυστυχώς, η 24η Απριλίου ήταν μια πολύ, πολύ αρνητική περίοδος για εμάς. Φυσικά, δεν θα περιμέναμε μια τέτοια προσέγγιση, αλλά αυτή η προσέγγιση μας έχει ενοχλήσει σοβαρά και δεν είναι δυνατόν να το θεωρήσουμε σωστό να περάσει χωρίς να το αναφέρουμε. Επειδή η Τουρκία δεν είναι τυχαία χώρα. Η Τουρκία είναι μια συμμαχική χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι οι δύο σύμμαχοι υιοθέτησαν μια τέτοια προσέγγιση όσον αφορά τους Αρμένιους, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ εν προκειμένω, μας ενόχλησε και μας λύπησε. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να περάσει χωρίς να το συζητήσουμε αυτό», είπε.

Δεν τόλμησε…

Η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ερντογάν, ο οποίος δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν, που τον συνεχάρη αργά τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν μπροστά στις κάμερες, ρωτήθηκε επίσης εάν συζητήθηκε η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915. 

Ο Ερντογάν απάντησε σε αυτήν την ερώτηση, «Δόξα τω Θεώ, δεν έφτασε στην ημερήσια διάταξη».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr