Η Ρωσία ανησυχεί για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο νότιο Καύκασο


Ιούνιος 18, 2021. Ελλάδα.

 

Η Τουρκία άρχισε να εισχωρεί στο Νότιο Καύκασο, μια περιοχή που η Ρωσία θεωρεί ζωτικής σημασίας για αυτήν.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την πιθανή κατασκευή μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν, μια κίνηση που μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται  σε εντατική επαφή με την Τουρκία , μέλος του ΝΑΤΟ, για τη σταθεροποίηση του Νότιου Καυκάσου , καθώς ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία, στρατός του Αζερμπαϊτζάν εκδίωξε τις αρμενικές δυνάμεις από εδάφη εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν την Τρίτη ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία και υπέγραψαν μια δήλωση στη Σούσα, την οποία οι Αρμένιοι αποκαλούν «Σούσι», έδαφος που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν με μάχες πέρυσι.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, θεώρησε ότι η δήλωση σχετίζεται με τη συνεργασία σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, εμπορίου και ενέργειας.

«Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Αλίγιεφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Την Πέμπτη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε από το κανάλι NTV ότι είπε ότι δεν αποκλείει τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Μπορεί να υπάρξει εξέλιξη και επέκταση εδώ αργότερα», πρόσθεσε.

Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας τουρκικής βάσης, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε, «Η ανάπτυξη χωρών ( του ΝΑΤΟ) με στρατιωτική υποδομή κοντά στα σύνορά μας τραβάει ιδιαίτερη προσοχή».

«Είναι επίσης λόγος για μας να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου, η οποία ήταν μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρωσία, η οποία  τη θεωρεί δική της περιοχή επιρροής.

Οι Ρώσοι ειρηνευτές τοποθετήθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τη σύγκρουση του περασμένου έτους και η Μόσχα διατηρεί στρατιωτική βάση στη γειτονική Αρμενία.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr