Κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις στο άμεσο μέλλον, συμφώνησαν υπουργοί Άμυνας Αιγύπτου - Κύπρου


φωτό: "al-ain.com"

Ιούλιος 6, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

Την εκτέλεση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων στο άμεσο μέλλον, συμφώνησαν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων και Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου Μοχάμεντ Άχμεντ Ζάκι.

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο Υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πετρίδη στην Αίγυπτο, ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η περιφερειακή ασφάλεια, δυο τομείς στους οποίους οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά με σκοπό την περαιτέρω εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην εκτέλεση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων στο άμεσο μέλλον.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο κ. Ομήρου Μαυρομάτη, ο Υπουργός Άμυνας κ. Πετρίδης δήλωσε ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους, έχουμε συμφωνήσει με τον ομόλογό μου την ανάγκη της δημιουργίας ενός περιφερειακού φόρουμ, ενός φόρουμ που θα συμμετέχουν και άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, που στηρίζουν το διεθνές δίκαιο, που στηρίζουν το δίκαιο της θάλασσας και μέσα σε αυτήν την αναγκαιότητα έχουμε επίσης συμφωνήσει για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων, μέσω των επιπλέον ασκήσεων τις οποίες και θα δρομολογήσουμε πολύ σύντομα».


Παράλληλα, αναφορικά με την τραγωδία των τεσσάρων αδικοχαμένων Αιγυπτίων νέων στις πυρκαγιές της Κύπρου, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «εξέφρασα στον ομόλογό μου τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια τεσσάρων νέων ανθρώπων από την Αίγυπτο, στις πυρκαγιές που είχαμε πρόσφατα στην Κύπρο».

Διαβεβαίωσε «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και της πολιτείας για να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τις οικογένειες των θυμάτων». 


ΚΥΠΕ