Η Αλβανία καλωσορίζει τους Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφός της


Αύγουστος 15, 2021. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε την υποδοχή της χώρας του να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες, πριν απελαθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ράμα είπε, σε ένα tweet μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αλβανία να αξιολογήσει την προσφορά να φιλοξενήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών που συνεργάζονταν με τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού στη χώρα τους, πριν απελαθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


"Δεν λέμε όχι γιατί είμαστε Αλβανοί"


Κατέστησε σαφές ότι η Αλβανία δεν θα πει «όχι» στους Αφγανούς πρόσφυγες, όχι επειδή αυτό ήρθε μετά από αίτημα των συμμάχων της, αλλά και «επειδή είμαστε Αλβανοί»,  όπως είπε.

Επιβεβαίωσε την υποδοχή της Αλβανίας να φιλοξενήσει προσωρινά μερικές εκατοντάδες Αφγανούς διανοούμενους και ακτιβιστές στο έδαφός της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να φιλοξενήσουν χιλιάδες Αφγανούς που συνεργάζονται μαζί τους και τις οικογένειές τους, που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφάλειας, που συμπίπτει με τον συνεχή έλεγχο του κινήματος των Ταλιμπάν σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Από τον περασμένο Μάιο, η βία κλιμακώθηκε στο Αφγανιστάν με την επέκταση της επιρροής των Ταλιμπάν, που συμπίπτει με την έναρξη του τελικού σταδίου αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να ελέγξουν 30 από τις 34 αφγανικές επαρχίες.

Anadolu

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr