Ταλιμπάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό


Αύγουστος 15, 2021. Ελλάδα.

 

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν πολλές επαρχίες σε σύντομο χρονικό διάστημα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, κατέλαβαν επίσης την πρωτεύουσα Καμπούλ. 

Ενώ η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις εδώ και μέρες,  ωστόσο τράβηξε την προσοχή η δήλωση των Ταλιμπάν:

«Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό, αλλά ως σύμμαχο», ανέφεραν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent Türkçe, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ (Zabihullah Mücahid) δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ και ότι «μπορούν να πάρουν την Καμπούλ όποτε θέλουν». Ο Μουτζαχίντ σημείωσε ότι δεν ήθελαν να πάρουν την Καμπούλ με τη βία, ώστε να μην βλάψουν τους αμάχους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να υπάρχει στο έδαφος του Αφγανιστάν».

Ο μουλά Μοχάμεντ Γιακούπ, γιος του πρώην ηγέτη Μουχάμεντ Ομάρ, ανέφερε στις δηλώσεις του: «Όλος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί τη νίκη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με χώρες που μας αναγνωρίζουν».

«Δεν θα επιτρέψουμε να βρεθεί καμία χώρα στο έδαφος του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γιακούπ, προσθέτοντας: «Θα δούμε ξένες δυνάμεις ως εισβολείς στο έδαφος του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από τη χώρα που είναι , και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο».

«Βλέπουμε την Τουρκία όχι ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο»

Κάνοντας αξιόλογες δηλώσεις για την Τουρκία, ο Γιακούπ είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις».

 Ο μουλά Μουχάμεντ Γιακούπ έδωσε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι σεβαστός απέναντί ​​μας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με αυτούς. Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr