Πρόεδρος Σλοβενίας: Τα σύνορα στα Βαλκάνια αλλάζουν μόνο με πόλεμο


Σεπτέμβριος 1, 2021. Ελλάδα.

 Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, έκανε μια ηχηρή δήλωση στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στη Σλοβενία, όπου είναι παρών και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς και μερικοί από τους ηγέτες των κυβερνήσεων και χωρών της περιοχής.

Ο Παχόρ είπε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν ειρηνικά, υπενθυμίζοντας την προηγούμενη συζήτηση για την αλλαγή των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, μια πρωτοβουλία που πυροδότησε έντονες συζητήσεις στην αλβανική πολιτική και κατηγόρησε τον Ράμα και τον Βούτσιτς ότι είναι υποστηρικτές της.

Ο Παχόρ ήταν επίσης επικριτικός για τη βραδύτητα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, τονίζοντας ότι ο αργός ρυθμός της διαδικασίας έχει τουλάχιστον τέσσερις αρνητικές συνέπειες.

«Αποδυναμώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, επιβραδύνει τη διαδικασία μεταρρύθμισης, αυξάνει τον εθνικισμό, υπάρχει περιθώριο για αυξημένη επιρροή από άλλες χώρες.

  Βασικό στοιχείο είναι ότι η διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης ενισχύει τις επικίνδυνες ιδέες για αλλαγή συνόρων. 

Τα νέα σύνορα δεν μπορούν να τεθούν ειρηνικά. Αυτή είναι η αρκετά σταθερή δήλωσή μου.

Μόνο η διεύρυνση μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής. Πιστεύω ότι στη στρατηγική διεύρυνσης, η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να συνεχίσει τη διαδικασία διεύρυνσης. Κατά τη γνώμη μου, η Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» έχει μεγάλες δυνατότητες να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

 «Ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω τη θέση μου», είπε.

Boldnews.al. Shqiptarja.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr