Η Μόσχα επισημαίνει παραβιάσεις της Σύμβασης Μοντρέ από χώρες του ΝΑΤΟ


Δεκέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Μόσχα.

Η Ρωσία παρατηρεί προβλήματα με την τήρηση της σύμβασης του Μοντρέ από τις χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξη Τύπου στο πρακτορείο ειδήσεων "Ρωσία Σήμερα".

«Βλέπουμε προβλήματα που σχετίζονται με την τήρηση της σύμβασης του Μοντρέ από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν το αφήνουμε ασχολίαστο», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «καταγράφουμε την απόρριψή μας σε αυτήν την πρακτική μέσω της διπλωματικής οδού».

Η Σύμβαση του Μοντρέ, που εγκρίθηκε το 1936, διατηρεί την ελευθερία διέλευσης από τα στενά για τα εμπορικά πλοία όλων των χωρών, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. 

Ωστόσο, το καθεστώς διέλευσης των πολεμικών πλοίων είναι διαφορετικό σε σχέση με τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και μη. Για τα πολεμικά πλοία των δυνάμεων που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν θεσπιστεί σημαντικοί περιορισμοί στην κλάση και τη διάρκεια παραμονής.

ria.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr