Τουρκικά ΜΜΕ: Δηλώσεις Ρώσου προέδρου Πούτιν για Ουκρανία, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο


Δεκέμβριος 8, 2021. Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και είπε: «Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα ξεκινήσουν οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία που θα αποτελέσουν απειλή για εμάς». 

Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ότι μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου, υποστήριξε, μάλιστα,  την επιλογή της ομοσπονδίας στην Κύπρο, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 


Ο Πούτιν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι.

 Τονίζοντας ότι είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες, ο Πούτιν είπε:

«Νομίζω ότι και η αμερικανική πλευρά αξιολογεί τη συνάντηση με αυτόν τον τρόπο. Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια κοινή δομή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ που θα ασχοληθούν με θέματα ασφάλειας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε:

«Αυτό είναι ένα προκλητικό ερώτημα. Η Ρωσία ασκεί μια ειρηνική εξωτερική πολιτική. Αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να διασφαλίσει την ασφάλειά της»

Υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά με ένταξη της Ουκρανίας,  είναι ζήτημα ασφάλειας για τη Ρωσία, ο Πούτιν είπε:

«Προειδοποιούμε τους εταίρους μας ότι αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πιο αποδεκτό τρόπο για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της, αλλά αυτό είναι και προς το συμφέρον άλλων χωρών, πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζεται».

Μιλώντας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη αυτόν τον μήνα, ο Πούτιν είπε: "Ελπίζουμε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα διεξαχθούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία και ότι θα εξασφαλίσουν σταθερότητα σε αυτή τη χώρα. Είμαστε σε επαφή με τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης Ένωση και την Τουρκία σε αυτό το θέμα».

 

Μητσοτάκης: Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο με την Τουρκία

 


Ο Μητσοτάκης, από την άλλη, δήλωσε ότι συζήτησαν και θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με τον Πούτιν και υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει «επιθετική ρητορική» το τελευταίο διάστημα.

Υπερασπιζόμενος ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, ο Μητσοτάκης είπε ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσφέρουν μια λύση που περιλαμβάνει δύο κοινότητες στην Κύπρο και ότι πιστεύουν ότι αυτή είναι η μόνη σωστή επιλογή, προσθέτοντας ότι το θέμα του καθορισμού των συνόρων με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί και μέσω του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

 

Πούτιν: Ομοσπονδία στην Κύπρο

 

Για το Κυπριακό, ο Πούτιν είπε:

 «Στο Κυπριακό, η ρωσική πλευρά θα υιοθετήσει μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση αποδεκτή από όλους εντός του πλαισίου των διεθνών νομικών πλαισίων που καθορίζονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπουν τη δημιουργία μιας δι -ζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό καθεστώς στην Κύπρο. Επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στην αναζήτηση λύσης», τόνισε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για αυτό. 

Ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει  η επιλογή  της ομοσπονδίας για την Κύπρο, γράφει η Haberturk.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr