Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Σκόπια: «Κανείς δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα»


Δεκέμβριος 15, 2021. Ελλάδα.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί, για κανένα λόγο εάν δεν λάβει σύντομα ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή είναι η θέση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του δεν αποσταθεροποιήθηκε από το 10ετές ελληνικό βέτο και ότι δεν θα το επιτρέψει τώρα.

«Αυτό που ξέρω, και θα έπρεπε να γνωρίζω ως πρόεδρος της χώρας σε αυτό το κομμάτι -δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αν περιμένουμε περισσότερο με μια ανεπίλυτη διαμάχη με τη Βουλγαρία και περιμένουμε περισσότερο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θα υπάρξει οποιαδήποτε ή από οποιονδήποτε, που να ξεκινήσει εσωτερική ή εξωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας», είπε ο Πενταρόφσκι.

Ο Πενταρόφσκι αποδέχεται την πρόταση του νέου Βούλγαρου πρωθυπουργού, Κιρίλ Πέτκοφ, να σχηματιστούν ομάδες εργασίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στον τομέα της οικονομίας, των υποδομών, του πολιτισμού και συμφωνεί ότι η ιστορία και όσα συνέβησαν πριν από τρεις αιώνες δεν πρέπει να είναι ο μόνος δίαυλος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Πενταρόφσκι αμφισβήτησε, ωστόσο, το χρονικό όριο για την επίτευξη λύσης με τη Βουλγαρία, όπως προτάθηκε από τον Πέτκοφ.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε σήμερα και τα δύο μηνύματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας του από την Πρίστινα, όπου βρισκόταν στην πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετέφερε, μάλιστα,  στην πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, ότι η χώρα της μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη και την εμπειρία που είχε η Βόρεια Μακεδονία στο δρόμο τόσο προς το ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, όπως σημειώνει η «Telma» των Σκοπίων.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr