Με την επίσκεψη Ερντογάν - Σε αύξηση οι στρατηγικές σχέσεις ΗΑΕ και Τουρκίας


Φεβρουάριος  14, 2022. Ελλάδα

Η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας και την προώθηση τους σε πιο προχωρημένο επίπεδο, όπως σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.

Στα τέλη του 2021, οι σχέσεις Εμιράτων-Τουρκίας γνώρισαν ένα ποιοτικό άλμα που συνέπεσε με την επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, διαδόχου του Άμπου Ντάμπι και Αναπληρωτή Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Τουρκία.

Το  ειδησεογραφικό πρακτορείο των Εμιράτων,  ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας σημειώνουν συνεχή ανάπτυξη σε πολλούς ζωτικούς τομείς, και αυτή η εξέλιξη αντανακλά την επιθυμία των ηγεσιών των δύο χωρών να αναπτύξουν κοινή δουλειά και να προσβλέπουν σε περισσότερες ευκαιρίες για διμερείς συνεργασίες, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη και ευημερία για τις δύο χώρες και τους φιλικούς τους λαούς.


Η ηγεσία των ΗΑΕ πιστεύει ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών όχι μόνο θα συμβάλει στη διατήρηση των κοινών συμφερόντων, αλλά θα ενισχύσει επίσης την ευημερία της περιοχής και θα επιτύχει περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

Την προηγούμενη περίοδο υπογράφηκαν πολλές στρατηγικές συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων 10 συμφωνιών ασφάλειας, οικονομικών και τεχνολογικών και μνημονίων συνεργασίας.

Η οικονομική πτυχή είναι ένας από τους πιο εξέχοντες πυλώνες της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η εμφάνιση ισχυρών οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας χρονολογείται από την περίοδο ίδρυσης της ένωσης, η οποία αναπτύσσεται και αυξάνει με την πάροδο των ετών.

Το 1984, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας και ακολούθησαν αρκετές συμφωνίες που ενίσχυσαν την οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Η αξία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε περισσότερα από 26,4 δισεκατομμύρια ντιρχάμ , με άλμα ανάπτυξης 100 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πρόσφατα την ίδρυση ενός επενδυτικού ταμείου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία που εστιάζει σε στρατηγικές επενδύσεις, ειδικά στους τομείς της επιμελητείας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων.

Al Ghad

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr