Τουρκία: Οι δηλώσεις του Ισραηλινού προέδρου εξέπληξαν το Τελ Αβίβ


Ο πρόεδρος του Ισραήλ επισκέφθηκε πρώτα το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο Ανιτκαμπίρ

 

Μάρτιος 10, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

 Η χθεσινή ήταν μια ιστορική μέρα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ... Καθώς ο Ισραηλινός ηγέτης ήρθε στην Τουρκία για πρώτη φορά από το 2008, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Όμως μια δήλωση του Χέρτζογκ εξέπληξε το Ισραήλ.

Στη σκιά του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε χθες στην Άγκυρα μια σημαντική επίσκεψη για τη Μέση Ανατολή…

Η επίσκεψη ήταν κρίσιμη για τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, καθώς μεταξύ τους διεξάγεται τηλεφωνική διπλωματία εδώ και καιρό και όπου οι σχέσεις αυτές έχουν μπει στη διαδικασία ομαλοποίησης. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και η αντιπροσωπεία του ήρθαν χθες στην Άγκυρα και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης, ο Χέρτζογκ και ο Ερντογάν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. 


Μπροστά στο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη  πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κατά της επίσκεψης Χέρτζογκ  στην Τουρκία με πλακάτ "τρομοκρατικό κράτος Ισραήλ"

Ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ευρεία κάλυψη σε αυτή τη συνάντηση, αποκαλύφθηκε επίσης ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του Χέρτζογκ και του Ερντογάν δημιούργησαν κρίση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Αγνοεί το ισραηλινό ΥΠΕΞ

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Χέρτζογκ είπε: «Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ τον επόμενο μήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και θα επιτρέψει τη συνέχιση του διαλόγου που αναφέρατε. Πρέπει να ζήσουμε αυτόν τον διάλογο», είπε. 

Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα, αποδείχθηκε ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών και το υπουργείο δεν γνώριζαν αυτήν την επίσκεψη.

Η Times of Israel, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ισραήλ, έγραψε ότι: «Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ πιάστηκε απροετοίμαστο. Ενώ υπήρχαν ισχυρισμοί στα μέσα ενημέρωσης ότι συζητήθηκε η επαναλειτουργία των πρεσβειών και στις δύο χώρες, μαθεύτηκε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ  ή το υπουργείο δεν γνώριζαν για αυτήν την επίσκεψη ή δεν ενέκριναν αυτήν την επίσκεψη.

Στις ειδήσεις του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού Channel 13, σημειώθηκε ότι είχαν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος επικοινωνίας μεταξύ της Ισραηλινής Προεδρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφθεί, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη η επίσκεψη.

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr