Καύκασος: Σημαντική εξέλιξη για τη Ρωσία


Η Ρωσία διατηρεί 4 χιλιάδες στρατιώτες στη Νότια Οσετία

Μάρτιος 31, 2022. Ελλάδα.

Ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας - της φιλορωσικής περιοχής που κήρυξε μονομερώς την απόσχισή της από τη Γεωργία το 2008, ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, την πρόθεσή του να διοργανώσει δημοψήφισμα για την προσάρτηση αυτής της «δημοκρατίας» στη Ρωσία.

«Φυσικά πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού και να του επιτρέψουμε να εκφράσει τη γνώμη του για την πιθανότητα ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ όπως μεταδόθηκε ζωντανά σε ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι.

«Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό, χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ένταξη στη Ρωσία είναι ένα «παλιό όνειρο» των Οσετών.

 Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία είναι δύο περιοχές στον Καύκασο που διαχωρίστηκαν από τη Γεωργία, την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της τον Αύγουστο του 2008 μετά από έναν πόλεμο αστραπή μεταξύ Τιφλίδας και Μόσχας.

Μετά από αυτή τη σύγκρουση, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αμπχαζίας,  Βαλέρι Κβάρτσια, επιβεβαίωσε, το βράδυ της Τετάρτης, ότι το θέμα της προσάρτησης αυτής της «δημοκρατίας» στη Ρωσία δεν βρίσκεται στο τραπέζι, επειδή το «σύνταγμα» της Αμπχαζίας «επιβεβαιώνει ξεκάθαρα» ότι είναι ένα «ανεξάρτητο κράτος».

 Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τον Κβάρτσια ότι η απόφαση της Νότιας Οσετίας να διοργανώσει ένα "πιθανό δημοψήφισμα" είναι «κυρίαρχο δικαίωμα» για τη Νότια Οσετία, θεωρώντας ότι ο λόγος αυτής της απόφασης είναι η επιθυμία να ενωθούν οι Οσετοί, ορισμένοι από τους οποίους ζουν στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του ηγέτη της Νότιας Οσετίας έρχεται καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την εισβολή του στην Ουκρανία σε μια επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, και η Μόσχα λέει ότι στόχος της είναι να βοηθήσει τις αυτονομιστικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ που είναι πιστές σε αυτήν στα ανατολικά αυτής της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπιμπίλοφ ανακοίνωσε ότι έστειλε στρατιώτες της Νότιας Οσετίας στην Ουκρανία «για να βοηθήσουν στην προστασία της Ρωσίας».

Και ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Λούγκανσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα «στο εγγύς μέλλον» για την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Με τη σειρά του, ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, Ντένις Πούσλιν, δηλώνει τακτικά την υποστήριξή του για ένταξη στη Ρωσία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr