Ρωσία: Ποια προϊόντα θα εξαφανιστούν στη αγορά λόγω των κυρώσεων- ο πληθωρισμός στα ύψη


Μάρτιος 15, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από ορισμένες δυτικές χώρες, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να αναστέλλουν τις εργασίες τους στη Ρωσία, ενώ άλλες εγκατέλειψαν εντελώς την αγορά. 

 Αναμένονται αυξήσεις 50% στην αγορά το επόμενο διάστημα

Ο Ντμίτρι Γιάνιν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Καταναλωτικών Αγαθών), πιστεύει ότι «τα καλύτερα σε κάθε κατηγορία προϊόντων» θα εξαφανιστούν από τα εγχώρια ράφια. Συγχρόνως, το κόστος των ρωσικών αγαθών θα αυξηθεί εντός ενός έως τριών μηνών μετά την κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και την απόσυρση των ξένων επιχειρήσεων από την αγορά. Οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 50% σε σύγκριση με την αρχή του τρέχοντος έτους. 

Πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ποια προϊόντα θα λείψουν από τη ρωσική αγορά και θα μπορούσαν να λείψουν από τα ράφια των ρωσικών καταστημάτων.

 

Τρόφιμα και απορρυπαντικά

Η  Ίννα Γκόλφαντ, συνεργάτης της Strategy Partners, η οποία παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης επιχειρηματικής στρατηγικής, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει σταματήσει η εισαγωγή οποιουδήποτε είδους τροφίμων, καθώς τα τρόφιμα δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων.

«Οι ειδικοί λένε ότι παρόλο που η ρωσική αγορά θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω κυρώσεων, κανένα προϊόν δεν θα εξαφανιστεί από τα ράφια - σε ακραίες περιπτώσεις θα αντικατασταθούν με προμήθειες από άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Η ρέγγα και το σκουμπρί

Στη ζώνη μεγαλύτερου κινδύνου, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι εισαγωγές από τις Νήσους Φερόες, οι οποίες προμηθεύουν τη Ρωσία με το 40-50% του συνόλου των εισαγωγών ρέγγας και σκουμπριού. Αυτή τη στιγμή, οι εισαγωγές ψαριών στη Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζονται, όλες οι παραδόσεις γίνονται με τον συνήθη τρόπο, είπε.

«Από βασικά τρόφιμα, αναπτύσσεται μια δύσκολη κατάσταση για τα φρούτα - περίπου το 40% των φρούτων από τη συνολική κατανάλωση παράγονται στη Ρωσία. Πιστεύεται ότι η προσφορά φρούτων στη ρωσική αγορά ενδέχεται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς τα περισσότερα από αυτά εισάγονται από το εξωτερικό. Ωστόσο, οι κύριοι προμηθευτές φρούτων στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις», είπε η ειδικός.

Η μπύρα και αναψυκτικά

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή καφέ και τσαγιού, αναφέρει ο σύλλογος Roschaikofe. Οι κύριοι προμηθευτές καφέ είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, το τσάι - Ινδία, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και η Κίνα. Αυτές οι χώρες δεν επέβαλαν αντιρωσικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, τα ποτά της PepsiCo (Pepsi, 7Up, Mirinda και άλλοι) θα εξαφανιστούν από τα ρωσικά ράφια, ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει βασικά προϊόντα - γαλακτοκομικά προϊόντα και παιδικές τροφές.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι η μπύρα από τη Heineken με το δικό της εμπορικό σήμα δεν θα βρίσκεται στα ράφια της χώρας.

«Οι μεγαλύτερες τσεχικές ζυθοποιίες σταμάτησαν τις παραδόσεις στη Ρωσία: Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar και Bernard. Επίσης, η εξαγωγή ανεστάλη από τη βρετανική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Diageo, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα ουίσκι Johnnie Walker και White Horse, ρούμι Captain Morgan, μπύρα Guinness, βότκα Smirnoff», τόνισε η Γκόλφαντ.

Καλλυντικά και σαπούνια

 Η βρετανική εταιρεία Unilever , η οποία κατέχει, μεταξύ άλλων εμπορικών σημάτων, τα Dove, Rexona, Chistaya Liniya, Axe, Domestos, Cif, ανακοίνωσε τον τερματισμό των επενδύσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά η μάρκα θα συνεχίσει να προμηθεύει «ζωτικής σημασίας προϊόντα διατροφής και υγιεινής που παράγονται στη Ρωσία, για τον λαό της Ρωσίας.

Ηλεκτρονικά είδη και αυτοκίνητα

Ο Ντμίτρι Ματβέεφ, πρόεδρος του αγροτοβιομηχανικού ομίλου εταιρειών Kabosh, πιστεύει ότι ορισμένα προβλήματα θα ξεκινήσουν με την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπως υπολογιστές, διακομιστές.

«Βλέπουμε ότι τα νέα αυτοκίνητα δεν θα προμηθεύονται πλέον από κορυφαίες εταιρείες. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα - θα στραφούμε σε κινεζικά αυτοκίνητα. Είναι άβολο, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα στη σημερινή  πραγματικότητα», είπε.

Τον Μάρτιο, ανακοινώθηκε η αναστολή των εργασιών από πολλές εταιρείες αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen, Ford, Mercedes και Renault.

 

Ρούχα και υποδήματα

Η  Κάτια Σολέτσναγια, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της πλατφόρμας διαχείρισης της αγοράς EGGHEADS Solutions, είπε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις επηρέασαν επίσης το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, τις πωλήσεις σε αγορές όπως το Wildberries και το Ozon. 

Ωστόσο, τα προϊόντα από τα διαδικτυακά ράφια δεν έχουν φύγει και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. 

Τώρα οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την παράδοση υφασμάτων και αξεσουάρ. 

Οι πιο δημοφιλείς χώρες - προμηθευτές πρώτων υλών για την παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων - Ιταλία, Κίνα και Τουρκία. Μέχρι σήμερα, ορισμένοι από τους πωλητές με τους οποίους η EGGHEADS Solutions επικοινωνεί τακτικά μέσω του συστήματος διαχείρισης προμηθειών στην πλατφόρμα eggheads.solutions διανέμουν τα υπολείμματα των προϊόντων τους ώστε να είναι αρκετά τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, σημείωσε.

Οι εταιρείες που ανέστειλαν τις εργασίες τους

Αναστολή εργασιών στη Ρωσική Ομοσπονδία τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώθηκε από: Εταιρεία κατασκευής και συντήρησης ανελκυστήρων Otis , κατασκευαστής μπύρας Carlsberg , Heineken , μάρκες Pull & Bear, IKEA , Microsoft, IBM, Shell, Starbucks , McDonald's , Zara, H&M, Massimo Dutti , μμ ! Brands , η αμερικανική εταιρεία Apple , η διεθνής υπηρεσία παράδοσης DHL, οι εταιρείες αυτοκινήτων Porsche, Audi και BMW, το βρετανικό ηλεκτρονικό κατάστημα ASOS και άλλα. Σταμάτησαν τις πωλήσεις και τις μάρκες πολυτελείας Chanel, LV, Rolex, Cartier, Balenciaga.

Οι ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Izvestia  - iz.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr