Διαφορετικές εκτιμήσεις Ρώσων και Ουκρανών από τις συνομιλίες


Φωτογραφία από προηγούμενες συνομιλίες

Μάρτιος 7, 2022. Ελλάδα.

 


Μετά το πέρας του τρίτου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στη Λευκορωσία,  έγιναν διαφορετικές εκτιμήσεις από τις δύο πλευρές για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Δευτέρας.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για «κάποια θετικά αποτελέσματα», ενώ οι διαπραγματευτές της Μόσχας εκδήλωσαν δυσαρέσκεια για όσα είχαν επιτευχθεί.

Ουκρανός διαπραγματευτής επιβεβαίωσε ότι είχε φτάσει σε «θετικά» αποτελέσματα σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, καθώς ο πόλεμος μπήκε στη δωδέκατη μέρα του.

«Λάβαμε κάποια θετικά αποτελέσματα σχετικά με την επιμελητεία των ανθρωπιστικών διαδρόμων», έγραψε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας.

«Θα γίνουν αλλαγές και θα δώσουμε αποτελεσματική βοήθεια σε όσους υποφέρουν από την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Επεσήμανε ότι σε βασικά ζητήματα, ειδικά σε αυτά που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός, «θα συνεχιστούν οι εντατικές συζητήσεις» και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση».

Από την άλλη, Ρώσος διαπραγματευτής είπε ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με το Κίεβο δεν ήταν «ανάλογα με τις προσδοκίες» της Μόσχας.

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να σημειώσουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σε τηλεοπτικά σχόλια.

Ο Ρώσος διαπραγματευτής εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει επικείμενη δέσμευση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση, ωστόσο, αρνήθηκε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για αμάχους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε «σκληρότερες» κυρώσεις  εναντίον της Ρωσίας.

Και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας,  Ιρίνα Βερέστσουκ,  ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση αμάχων από τις βομβαρδισμένες πόλεις.

«Αυτή δεν είναι αποδεκτή επιλογή», ​​είπε, σημειώνοντας ότι οι άμαχοι που περιλαμβάνονται στην απόφαση εκκένωσης στις πόλεις Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη και Σούμι «δεν θα πάνε στη Λευκορωσία και στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Ρωσία».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το άνοιγμα αρκετών ανθρωπιστικών διαδρόμων και την αναστολή των πυρών σε συγκεκριμένες περιοχές για την απομάκρυνση αμάχων από τις ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη και Σούμι, που γίνονται μάρτυρες βίαιων μαχών.


Ρωσικοί όροι


Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκάλυψε, τη Δευτέρα, τις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εάν επιτευχθούν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα είχε πει στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις επιχειρήσεις «ανά στιγμή» εάν το Κίεβο συμμορφωθεί με τους όρους της Ρωσίας.

 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Η Ουκρανία πρέπει να τροποποιήσει το σύνταγμα και να αποκηρύξει κάθε αίτημα για ένταξη σε οποιοδήποτε μπλοκ»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε επίσης τον όρο να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους και «τους είπαν ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να σταματήσουν μονομιάς».


International media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr