Η Τουρκία προτείνει την εκκένωση του Azovstal δια θαλάσσης


Μάιος 14, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία πρότεινε την εκκένωση δια θαλάσσης των τραυματισμένων μαχητών που έχουν παγιδευτεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το Σάββατο ότι συζήτησε προσωπικά την πρόταση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι η πρόταση εξακολουθεί να είναι «στο τραπέζι», αν και η Μόσχα δεν συμφώνησε με αυτήν.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Καλίν πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν οι εκτοπισμένοι από το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal μέσω ξηράς στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, επίσης στην Αζοφική Θάλασσα, όπως η Μαριούπολη, και να τους μεταφέρει με ένα τουρκικό πλοίο. πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

«Εάν (η εκκένωση) μπορεί να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το κάνουμε», δήλωσε στη συνέντευξη ο Καλίν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Τούρκου προέδρου. «Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα, το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματίες στρατιώτες και άλλους πολίτες (που δεν έχουν ακόμη εκκενωθεί) στην Τουρκία».

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την πιθανότητα πραγματοποίησης μιας τέτοιας επιχείρησης.

Al Ghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr