Νέες εντάσεις- ο Όρμπαν ισχυρίζεται ότι οι ακτές της Αδριατικής αποκόπηκαν από την Ουγγαρία

 


Μάιος 11, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι τμήματα της ακτής της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την Ουγγαρία και ότι «όσοι έχουν θάλασσα και λιμάνια μπορούν επομένως να φέρουν πετρέλαιο, με τα πετρελαιοφόρα», δηλώσεις που επικρίθηκαν σκληρά από Κροάτες αξιωματούχους, αναφέρει το Bloomberg.

«Καταδικάζουμε οποιεσδήποτε εδαφικές φιλοδοξίες έναντι άλλων κυρίαρχων χωρών», δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας. 

Η κροατική κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον Ούγγρο πρεσβευτή στο Ζάγκρεμπ για τους ισχυρισμούς του Όρμπαν.

Ο Όρμπαν έχει ενοχλήσει τους γείτονές του στο παρελθόν, με ισχυρισμούς για την εδαφική ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης στο Facebook το 2020 έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» που περιελάμβανε περιοχές που είχε χάσει η Βουδαπέστη σύμφωνα με τη Συνθήκη του Τριανόν του 1920 με την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Η Κροατία, η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της Αδριατικής με τη Σλοβενία ​​για περισσότερο από έναν αιώνα, προσβλήθηκε από το σχόλιο του Όρμπαν ότι «το έδαφος αφαιρέθηκε από τους Ούγγρους».

«Όσοι έχουν θάλασσα και λιμάνια μπορούν να φέρουν πετρέλαιο στις πετρελαϊκές εταιρείες. Αν δεν μας το είχε πάρει, θα είχαμε λιμάνι», είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας.

Το θέμα του ουγγρικού αλυτρωτισμού τροφοδοτείται επίσης από τη δράση του πρώην συμμάχου του Βίκτορ Όρμπαν, Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να καταλάβει εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Όρμπαν συγκρούστηκε με τους εταίρους του στην ΕΕ για τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και την απαγόρευση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία, αποκαλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αντίπαλο».

Ο Όρμπαν συχνά παρουσιάζεται ως ο ηγέτης όχι μόνο των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουγγαρίας, αλλά και των «εκατομμυρίων» Ούγγρων που ζουν σε γειτονικές χώρες, στους οποίους έχει χορηγηθεί ιθαγένεια και δικαιώματα ψήφου από την κυβέρνησή του. Ωστόσο, απορρίπτει την κριτική ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες έναντι άλλων κρατών.

Η κροατική κυβέρνηση παρεξήγησε τα σχόλια του Πρωθυπουργού Όρμπαν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Τάμας Μέντσερ, υπουργός Εξωτερικών στο ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών.

 «Ο πρωθυπουργός ανέφερε ένα ιστορικό γεγονός», είπε ο Μέντσερ. «Ελπίζουμε ότι οι Κροάτες φίλοι μας δεν θα ενδώσουν στην υστερία του Τύπου», δήλωσε.

g4media.ro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr