Ξεκινά ο στρατηγικός διάλογος Σκοπίων – ΗΠΑ


Ιούνιος 1, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, μαζί με την υπουργό Άμυνας, Σλαβιάνκα Πετρόφσκα  τον υπουργό Οικονομίας,  Κρεσνίκ Μπεκτεσί και την υπουργό Πολιτισμού, Μπίσερα Κωσταντίνοφσκα Στογιέφσκα, όπου θα συμμετάσχουν στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Η.Π.Α., όπως σημειώνει το Makfax.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδια για τις Πολιτικές Καλής Διακυβέρνησης,  Σλάβιτσα Γκρεκόφσκα, θα συμμετάσχει επίσης στον Στρατηγικό Διάλογο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το επίκεντρο του Στρατηγικού Διαλόγου θα είναι στις διμερείς σχέσεις, αλλά και σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Σημαντική θέση θα έχουν τα θέματα στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομικής συνεργασίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της δημοκρατικής ανάπτυξης, της καταπολέμησης της διαφθοράς κ.λπ.


Η προεδρία στον ΟΑΣΕ


Παράλληλα, θα μιλήσουν για τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής, τη μελλοντική προεδρία της χώρας με τον ΟΑΣΕ το 2023, καθώς και τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και τις επιπτώσεις τους στη διατλαντική ασφάλεια.

Μετά το τέλος του Στρατηγικού Διαλόγου, θα εκδοθεί Κοινή Δήλωση Βόρειας Μακεδονίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα επιβεβαιώσει τις κοινές προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι η πρώτη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που ανοίγει Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελεί επίσης αναβάθμιση της τρέχουσας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και ανύψωση των διμερών σχέσεων σε υψηλότερο επίπεδο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr